Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο

Συνεχίστηκε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε τον Αύγουστο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, έπειτα από την πτώση ρεκόρ που προκάλεσαν τα lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρόλο που παραμένει πολύ κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα και τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ο μηνιαίος δείκτης που μετρά την εμπιστοσύνη στην οικονομία εκτινάχθηκε στις 87,7 μονάδες από 82,4 τον Ιούλιο, και πολύ παραπάνω από τις 85 μονάδες που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι του Reuters.

Έτσι πλέον, ο δείκτης έχει απομακρυνθεί αισθητά από το χαμηλό του Απριλίου στις 64,9 μονάδες, ωστόσο παραμένει ακόμα αρκετά από τις 103,4 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Η νέα άνοδος, που επιβεβαιώνει την σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται από τον Μάιο, οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη αισιοδοξία του τομέα των υπηρεσιών, του μεγαλύτερου κλάδου της οικονομίας των 19 χωρών του μπλοκ, η οποία παραμένει μεν σε αρνητικά επίπεδα, αλλά ανέβηκε στις -17,2 μονάδες τον Αύγουστο από -26,2 τον Ιούλιο.

Η αισιοδοξία ενισχύθηκε και στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου, παρόλο που οι προσδοκίες των διευθυντών εργοστασίων μειώθηκαν έπειτα από άνοδο τριών μηνών που είχε οδηγήσει τον δείκτη σε υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρουσίασε μικρή ανάκαμψη στις -14,7 μονάδες από -15, επιβεβαιώνοντας προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής νωρίτερα τον Αύγουστο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Βελτίωση παρουσίασε και στην Ιταλία, στην Ισπανία όμως επιδεινώθηκε.