Συνέχεια σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής - Έρχεται νέα πρόταση από Σ. Μισέλ

Συνέχεια σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής - Έρχεται νέα πρόταση από Σ. Μισέλ

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν αργά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έγραψε στο λογαριασμό του Twitter ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το μεσημέρι της Κυριακής».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ  αναμένεται να επαναφέρει νέα, τρίτη κατά σειρά τροποποιημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής ώστε να κάμψει τις αντιρρήσεις χωρών όπως η Ολλανδία και η Αυστρία. Αυτό είναι άλλωστε το κλίμα που μεταφέρουν από τις Βρυξέλλες τα περισσότερα δημοσιογραφικά μέσα με πρώτη την ευρωπαϊκή έκδοση της ιστοσελίδας Politico, η οποία κάνει λόγο για τρίτη μέρα εντατικών διαπραγματεύσεων, την γαλλική εφημερίδα Le Monde και την βελγική Le Soir οι οποίες έχουν ανάλογους τίτλους.

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου, πληροφορίες από τις Βρυξέλες ήθελαν τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να απειλεί με αποχώρηση εάν δεν υπήρχαν ενδείξεις για συμφωνία.  

Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν επί νέων των προτάσεων του Μισέλ, ενώ προηγήθηκαν διμερείς και πολυμερείς επαφές.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια, αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι οι συνομιλίες είναι πιο πολύπλοκες από ό,τι αναμενόταν.