8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Συνάντηση Τζόνσον - Ζελένσκι αύριο στην Ουκρανία

Συνάντηση Τζόνσον - Ζελένσκι αύριο στην Ουκρανία
shutterstock

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Mirror, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα μεταβεί αύριο στο Κίεβο για να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια να ενισχυθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι στην κρίση με την Ουκρανία. Μάλιστα, τον Βρετανό Πρωθυπουργό στο θα συνοδεύει η Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η οποία στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μόσχα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον - Πούτιν

Ο Τζόνσον αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσα στη μέρα, στο πλαίσιο των εντατικών ενεργειών στο Λονδίνο στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στη Μόσχα για τη συσσώρευση στρατευμάτων της στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στον πρόεδρο Πούτιν το απόγευμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα κάνει μια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το καθεστώς κυρώσεων στη Ρωσία.

Μιλώντας στο Tilbury του Essex, ο Τζόνσον είπε χαρακτηριστικά ότι «Η Ρωσία πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού» και συνέχισε λέγοντας ότι «μια εισβολή στην Ουκρανία θα συνιστούσε απόλυτη καταστροφή για τον κόσμο και πάνω απ' όλα για την ίδια τη Ρωσία». Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι σε μια ενδεχόμενη εισβολή, οι Ουκρανοί θα επιδείκνυαν «αιματηρή αντίσταση».

Στη Μόσχα οι υπ. Εξωτερικών και Άμυνας

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Βρετανίας Λιζ Τρας και Μπεν Γουάλας ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Μόσχα, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Βρετανία Αντρέι Κέλιν στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24», επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες δηλώσεις των δύο υπουργών στον βρετανικό Τύπο, που περιείχαν απειλές κατά της Ρωσίας, συνιστούν απόπειρες «να δημιουργήσουν θέσεις ισχύος» πριν από τις συνομιλίες στην Μόσχα.

«Εδώ γίνεται μια απόπειρα να δημιουργήσουν την λεγόμενη θέση του ισχυρού, το να συζητά κανείς από τέτοιες θέσεις είναι ανώφελο… και το λέω ευθέως, δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν με τέτοιες διαθέσεις να έρθουν σε εμάς για συνομιλίες», δήλωσε ο Κέλιν, ο οποίος πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις εκ μέρους του επίσημου Λονδίνου δεν θα βελτιώσουν τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ρωσία, κάτι στο οποίο προσβλέπουν οι επικείμενες επισκέψεις των δύο υπουργών.