Συνάντηση Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο: Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία

Συνάντηση Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο: Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία

Το γεγονός ότι η Πολωνία αποτελεί ίσως τον πιο ένθερμος υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ σε ευρωπαϊκό έδαφος επιβεβαίωσε η επίσκεψη του προέδρου της χώρας στο Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι προσβλέπει στην υπογραφή μιας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

«Πέρυσι, υπογράψαμε δύο κοινές διακηρύξεις για την αύξηση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας και ανυπομονούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας», δήλωσε ο Τραμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πολωνό πρόεδρο στον κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο.

Μια τέτοια συμφωνία θα έφερνε περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία, ενισχύοντας την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και ενεργώντας ως ένα επιπλέον αντίβαρο κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

«Νομίζω ότι αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ επέκρινε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για αγορά ενέργειας από την Ρωσία.

Ο Ντούντα χαιρέτισε τη νέα συμφωνία ως πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ειδικότερα για την ασφάλεια της Πολωνίας. Είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να σταλούν στην Πολωνία περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα από ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

«Σήμερα εισερχόμαστε σε ένα άλλο στάδιο, συγκεκριμένα υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω αύξησης του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος.

Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη μια ομάδα υποστήριξης στην περιοχή που μπορεί να προσαρμοστεί για την αύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία. Σύμφωνα με πολωνικά μμε, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσφέρουν 2.000 στρατιώτες στην Πολωνία, 1.000 περισσότερους από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Ιούνιο του 2019.

Ο Τραμπ είπε ότι ενδέχεται να μεταφέρει αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία στην Πολωνία. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θέλει να απομακρύνει χιλιάδες αμερικανικές δυνάμεις από τη Γερμανία, πιστεύοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν πολλά χρήματα για την ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών.

«Θα μειώσουμε τις δυνάμεις μας στη Γερμανία. Κάποιοι θα επιστρέψουν πίσω και κάποιοι θα πάνε σε άλλα μέρη, αλλά η Πολωνία θα είναι ένα από αυτά τα άλλα μέρη», δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου.