Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με κοινότητες των Ρομά στο Μαξίμου

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με κοινότητες των Ρομά στο Μαξίμου

Συνάντηση με φορείς, εκπροσώπους συλλογικοτήτων, μαθητές και φοιτητές από τις κοινότητες των Ρομά, είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά, ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε εκπροσώπους της κοινότητας, ενώ ανάμεσα στους περίπου 50 Ρομά ήταν και μικρά παιδιά στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας διάβασε και παραμύθια.

Ο αγώνας για τη διαμόρφωση της συνείδησης των πολιτών, πρέπει να είναι διαρκής, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όπως είπε στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την παρούσα κυβέρνηση, σε μία περίοδο δημοσιονομικής δυσκολίας.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, είπε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης βιώνουμε επιθέσεις και ρατσιστικές εκφράσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την Ιταλία, όπου ένα μέρος της κυβέρνησης κινητοποίησε και τους πολίτες ενάντια στους Ρομά.

Εστιάζοντας, στη συνέχεια, στην εσωτερική κατάσταση, η κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική ένταξης, σε αντίθεση με την αντίληψη του παρελθόντος, που ήταν ευκαιριακή, ακόμα και ρουσφετολογική.

«Η Ειδική Γραμματεία έγινε πράξη, αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό», τόνισε επίσης και πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε σε ένα σχεδιασμό ουσιαστικής κινητοποίησης των κοινοτήτων, αλλά και ένταξης στην οικονομική ζωή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έγινε χαρτογράφηση «για να δούμε πώς ζουν οι 371 κοινότητες, οι 110.000 Ρομά, Ελληνες πολίτες».

Τόνισε ότι κάποιες από αυτές τις 371 Κοινότητες «δεν τιμούν τη χώρα μας (...) που θέλει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι'' αυτό ξεκινήσαμε στρατηγικό σχέδιο με άξονα "κανένας Ρομά αβοήθητος στην κρίση"».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς η «εκπαίδευση είναι βασικό δικαίωμα, αλλά και προϋπόθεση ώστε οι κοινότητες να αποκτήσουν δικαιώματα για το μέλλον».