Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: «Εχουμε μάθει να βρίσκουμε συμβιβασμούς»

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: «Εχουμε μάθει να βρίσκουμε συμβιβασμούς»

Έχουμε μάθει να βρίσκουμε συμβιβασμούς, οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε θετικό σημείο, διαπίστωσαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντησή τους στο θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ο αγωγός TurkStream και οι S-400. «Δεν θα κάνουμε πίσω», διαμήνυσε ο Ερντογάν.

Αναλυτικά, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έναρξη των συνομιλιών, ότι η Τουρκία είναι προστατευμένη από την κρίση φυσικού αερίου που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream.

«Και τώρα, που βλέπουμε τις αρκετά δύσκολες, ταραχώδεις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απολύτως σίγουρη και σταθερή», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, που ξεκινάει από τη Ρωσία, διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στην Τουρκία.

Παράκαμψη της Ουκρανίας

 

Τα χερσαία τμήματα της σύνδεσης του αγωγού εκτείνονται περαιτέρω προς τη νότια Ευρώπη και αποτελούν μέρος των σχεδίων της Μόσχας να παρακάμψει τον πολιτικό της αντίπαλο, την Ουκρανία, στις εξαγωγές φυσικού αερίου που πραγματοποιεί στις προσοδοφόρες ευρωπαϊκές αγορές.

Η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream με ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, στις αρχές του 2020.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι αύξησε τις συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά σχεδόν 160% από την αρχή του έτους.

Προς έγκριση η λειτουργία του Nord Stream 2 

 

Ο ρωσικός αγωγός φυσικού Nord Stream 2, ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που διασχίζει με αφετηρία τη Ρωσία, τη Βαλτική Θάλασσα και καταλήγει στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να εγκριθεί η λειτουργία του από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο περισσότερο από τέσσερις φορές, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου, των υψηλών τιμών άνθρακα στην ΕΕ, των μειωμένων παραδόσεων από δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και των μειωμένων ρωσικών προμηθειών σε σχέση με τις αναμενόμενες.

«Δεν θα κάνουμε πίσω»

 

Από την πλευρά του, ανυποχώρητος ως προς την αγορά των S-400, παρά τις προειδοποιήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε περίπτωση που προμηθευτεί επιπλέον πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία, εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του. «Δεν θα κάνουμε πίσω στην αγορά των S-400» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Milliyet, ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, δήλωσε για τους S-400 «όπως ξέρετε, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μας ρωτούσαν συνεχώς για συγκεκριμένα θέματα. Έχουμε ήδη δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω», και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα είναι προς όφελος της Τουρκίας να ενισχυθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία φέρνοντας ως παράδειγμα «τα βήματα που κάνουμε μαζί για τη Συρία, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, καθώς η ειρήνη εκεί εξαρτάται από εμάς».

Ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του, λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για την αποστολή της βοήθειας στις πυρκαγιές του καλοκαιριού. «Οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας είναι σε καλό επίπεδο και πως οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών «θα γίνουν ακόμα καλύτερες».

Σε δήλωσή του, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις της Τουρκίας στη Ρωσία έχουν φτάσει συνολικά το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Τουρκία έχουν ανέλθει στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναφερόμενος στην κατασκευή του Ακκούγιου που έχει αναλάβει η Ρωσία σημείωσε πως συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ερντογάν απογειώθηκε από την Άγκυρα στις 11:15 και προσγειώθηκε στο Σότσι μία ώρα αργότερα. Τον Τούρκο πρόεδρο συνοδεύουν σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο πρόεδρος επικοινωνίας του γραφείου του Φαχρετίν Αλτούν και ο εκπρόσωπος προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.