Συνάντηση Μπ. Τζόνσον - Μ. Πομπέο επί βρετανικού εδάφους

Συνάντηση Μπ. Τζόνσον - Μ. Πομπέο επί βρετανικού εδάφους

Στη Βρετανία βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος αναμένεται σήμερα να συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον ομόλογό του Ντομινίκ Ρααμπ.

Ο Πομπέο είχε προαναγγείλει προ μιας εβδομάδας την επίσκεψη του στο Λονδίνο, όταν είχε "χαιρετήσει" την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την ανάθεση της ανάπτυξης του δικτύου 5G στη κινεζική εταιρεία Huawei. 

Σημειώνεται ότι η πίεση της Ουάσινγκτον προς το Λονδίνο να αποκλείσει τη Huawei, οι αμερικανικές κυρώσεις στην εταιρεία, η πανδημία του κορονοϊού και η αλλαγή του status quo στο Χονγκ Κονγκ συνέβαλαν ώστε η κυβέρνηση Τζόνσον να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα αυτό. 

Ο Πομπεο αναμένεται να συζητήσει με τους Βρετανούς αξιωματούχους τις εναλλακτικές που υπάρχουν στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, καθώς ο Λευκός Οίκος είχε δεσμευθεί να βοηθήσει το Λονδίνο σε αυτήν την περίπτωση. Παράλληλα θα συζητηθεί η κοινή στάση των δύο συμμάχων συνολικά απέναντι στην Κίνα με αιχμή του δόρατος όμως το Χονγκ Κονγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πομπέο θα θέσει στους Βρετανούς και το ζήτημα της τράπεζας HSBC για την στήριξη που προσέφερε δημόσια στην Κινεζική κυβέρνηση μετά την απόφαση της να επιβάλει νόμο εθνικής περί ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε κατηγορήσει μάλιστα την HSBC ότι "Υπέκυψε στις Κινεζικές απειλές" σημειώνοντας παράλληλα ότι θα αποτελέσει "αρνητικό παράδειγμα στο μέλλον".

Σημαντικό θέμα για την κυβέρνηση Τζόνσον είναι και οι εμπορικοί δεσμοί με τις ΗΠΑ, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλει να δείξει τόσο στην ΕΕ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο ότι είναι σε θέση να συνάπτει επωφελείς συμφωνίες. 

Φωτογραφία: AP

ReplyForward