Συνάντηση Μακρόν - Ρούτε στη Χάγη για το Ταμείο Ανάκαμψης

Συνάντηση Μακρόν - Ρούτε στη Χάγη για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται συναντηθεί σήμερα στη Χάγη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα ακανθώδες ζήτημα για την ΕΕ. 

Μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ολλανδός πρωθυπουργός να ανήκουν στο φιλελεύθερο μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο στο θέμα του προϋπολογισμού και του υπό σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σημαντικές διαφορές.

Ο Μακρόν ο οποίος μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ την Καγκελάριο της Γερμανίας τάσσεται υπέρ του Ταμείου εξακολουθεί να παλεύει με την αντιπολίτευση των λεγόμενων «τεσσάρων της λιτότητας»: Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία. 

Η πρόταση των τεσσάρων αυτών κρατών προβλέπει ότι οικονομική βοήθεια παρέχεται στις ενδιαφερόμενες χώρες μόνο με συγκεκριμένους όρους και κατά προτίμηση με δάνεια που αποπληρώνονται, όχι με επιδοτήσεις που δεν επιστρέφονται.

Οι ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών συνέταξαν την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή προς τους Financial Times, εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους για διάφορες πτυχές της πρότασης, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ένα τμήμα των χρημάτων θα εκχωρηθεί στις χώρες - δικαιούχους με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Ενώ η ολλανδική κυβέρνηση έχει εμφανιστεί ιδιαίτερα επιφυλακτική στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δαπανήσει 750 δισ. ευρώ για τις οικονομίες που πλήττονται από τον κορονοϊό, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας Κλάας Κνοτ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτάθηκε τον περασμένο μήνα για δανεισμό και στη συνέχεια αναδιανομή κεφαλαίων σε χώρες, σε ένα μείγμα επιδοτήσεων και δανείων, είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από τον διαμοιρασμό χρέους, ή τα λεγόμενα «κορονο-ομόλογα», στα οποία οι Ολλανδοί είναι επί της αρχής αντίθετοι.

Eliot Blondet/Pool Photo via AP