8ος χρόνος, ημέρα 2268η
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με Πάπα Φραγκίσκο - Τι συζήτησαν

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με Πάπα Φραγκίσκο - Τι συζήτησαν
Eurokinissi

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι του Σαββάτου. Όπως έγινε γνωστό, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψή του στη χώρα μας σε μια χρονιά με υψηλή συμβολική σημασία λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Παράλληλα, εξέφρασε ιδιαίτερη εκτίμηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε μείζονα παγκόσμια θέματα.

Νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν (Pietro Parolin).

«Έχουμε πολύ ζωντανές ακόμη τις αναμνήσεις από την επίσκεψη της Αγιότητός Του το 2016 όταν ήρθε στην Ελλάδα στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι αύριο όταν θα επισκεφθεί τη Λέσβο θα δει μια πολύ βελτιωμένη κατάσταση», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, με τον Καρδινάλιο Παρολίν να επισημαίνει: «Ναι, πράγματι έχω πληροφορηθεί ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά».

«Όντως έχει αλλάξει ριζικά. Έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Πρώτα απ’ όλα έχουμε δημιουργήσει αξιοπρεπείς δομές για τους ανθρώπους που βρισκονται στα νησιά μας. Διότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η προηγούμενη δομή στη Μόρια, ήταν ένα εφιαλτικό μέρος. Και τώρα η Αγιότητά Του θα επισκεφθεί μια δομή που παραμένει προσωρινή, αλλά πληροί τους κανόνες υγιεινής και είναι αξιοπρεπής. Και προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν περάσει απίστευτες δυσκολίες, τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους για άσυλο σε καλές συνθήκες. Και, ασφαλώς η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονες δομές σε αυτά τα νησιά και να συνεργαστούμε με την ΕΕ ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το έργο όντως θα υλοποιηθεί. Ασφαλώς η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποδεχθεί πολλούς πρόσφυγες στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει. Την ίδια στιγμή πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε ότι θα μειωθούν κι άλλο οι ροές και να εξαρθρώσουμε τα κυκλώματα των διακινητών που, ουσιαστικά, εργαλειοποιούν τον πόνο απελπισμένων ανθρώπων. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν νόμιμες οδοί για τη μετανάστευση. Για παράδειγμα υποδεχτήκαμε περισσότερες από 700 γυναίκες από το Αφγανιστάν μαζί με τις οικογένειές τους και κάναμε τα πάντα ώστε να τους προσφέρουμε διεθνή προστασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.