Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου με την Ν. Κεραμέως για τα θέματα της Παιδείας

Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου με την Ν. Κεραμέως για τα θέματα της Παιδείας

Για τα τρέχοντα θέματα της εκπαίδευσης, όπως διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναβάθμιση του σχολείου ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως κατά την σημερινή επίσκεψή της στο πρεδρικό μέγαρο.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο για τη σταδιακή επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, όπως αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση, κατόπιν της ομόφωνης, θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Στη συνέχεια ανέπτυξε τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που λαμβάνονται για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικούς, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Από πλευράς της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο φυσικός χώρος και από πλευράς εκπαιδευτικού έργου αλλά και κυρίως από την πλευρά της κοινωνικότητας, της κοινωνικής επαφής, είναι το σχολείο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ήταν πολύ κρίσιμο να ξεκινήσουν τα σχολεία. Επίσης, τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία, που υπάρχει σε όλους μας, στους γονείς, την κυβέρνηση, αλλά παρατήρησε ότι διεθνώς όλα γίνονται με επιφυλακτικότητα, με τις οδηγίες των ειδικών πάντοτε και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.

Η ΠτΔ αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στην συμβολή των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι πίσω από κάθε δημιουργικότητα, πίσω από κάθε επίτευγμα του σχολείου κρύβονται φωτισμένοι εκπαιδευτικοί και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει αναδείξει πολλούς και αυτήν την περίοδο ήταν -και θα συνεχίσει- ο ρόλος τους να είναι πολύ σημαντικός». Ταυτόχρονα, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η εκπαίδευση, που είναι τόσο σημαντική για τον τόπο και για την κοινωνία, συνάντησε αρκετά προβλήματα στον καιρό των μέτρων της πανδημίας, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ότι το στοίχημα έχει κερδηθεί με την προσπάθεια που καταβλήθηκε και τα ιδιαίτερα μεγάλα βήματα με την ψηφιακή εκπαίδευση και την ψηφιοποίηση γενικότερα.

Η κα Κεραμέως, αφού ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σημερινή τους συνάντηση αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, πάντοτε στη βάση των οδηγιών των ειδικών, με προσεκτικά βήματα, με μέτρα προστασίας και πρόληψης, αλλά επιτρέποντας στους μαθητές να επιστρέψουν σιγά - σιγά στον φυσικό τους χώρο και παράλληλα έκανε λόγο για το Νομοσχέδιο, που αφορά στην αναβάθμιση του σχολείου, καθώς η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται πλέον να μπει στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η Υπουργός Παιδείας μετά την συνάντηση δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά που συναντήθηκε σήμερα την πρώτη με την Πολίτη της Χώρας, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και τυγχάνει μάλιστα, για πρώτη φορά, να βρίσκεται στο ύπατο αυτό αξίωμα μια γυναίκα. «Ήρθα να ενημερώσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δύο θέματα. Πρώτον, για την πορεία της επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων. Ως τώρα τα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά».

Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, σημείωσε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, καθώς ήταν κάτι καινούργιο για όλους, το εγχείρημα πέτυχε. Και εξήρε την συμβολή των εκπαιδευτικών σε αυτή την επιτυχία. «Οφείλεται στα στελέχη εκπαίδευσης, οφείλεται στους εκπαιδευτικούς και βεβαίως στους μαθητές, τους σπουδαστές και τους φοιτητές, αλλά πραγματικά οι εκπαιδευτικοί κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου ακριβώς να επιτευχθεί ο στόχος. Και ο στόχος ήταν να διατηρηθεί πολύ στενή επαφή μεταξύ των παιδιών μας και της εκπαιδευτικής, της μαθησιακής διαδικασίας. Και οφείλουμε θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «Προχωρούμε σταδιακά, προσεκτικά, στη βάση των οδηγιών των ειδικών, αξιολογώντας κάθε βήμα. Δεύτερον, για το νομοσχέδιο που αφορά την αναβάθμιση του σχολείου, για το οποίο ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια από κάτω προς τα πάνω, από τα κρίσιμα χρόνια του νηπιαγωγείου μέχρι και το πανεπιστήμιο. Ευχαριστώ θερμά την κυρία Πρόεδρο για το ενδιαφέρον της για τα θέματα της Παιδείας, που για εμάς συνιστά μία από τις μεγαλύτερες, μακροπρόθεσμα, επενδύσεις για τη χώρα.»