Συνάντηση για το μεταναστευτικό: Το τελεσίγραφο Μητσοτάκη

Συνάντηση για το μεταναστευτικό: Το τελεσίγραφο Μητσοτάκη

Οποιος επιχειρήσει να προβλέψει το αποτέλεσμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών που “ταλαιπωρούνται”από το μεταναστευτικό μάλλον θα πέσει έξω. Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα παρά μόνο για την στάση με την οποία ο κ.Μητσοτάκης θα προσέλθει στο τραπέζι της συζήτησης. 

Οπως μεταφέρει στο liberal.gr αξιόπιστη πηγή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει δύο σενάρια συζήτησης ενώπιον των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών. Από την μία τη δημιουργία κλειστών κέντρων, τα οποία θα πάρουν τη θέση των ανοιχτών (τα οποία και θα κλείσουν) και από την άλλη τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης με τον κίνδυνο τα νησιά να αποτελέσουν “πάρκινγκ ψυχών”. Με άλλα λόγια το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να θέσει προ των ευθυνών τους, τους αιρετούς των νησιών, ζητώντας παράλληλα να αποφασίσουν για το μέλλον των πολιτών τους. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή , συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. 

Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα παραμένει : Τί θα γίνει εάν στην συνάντηση ο κ.Μουτζούρης και οι δήμαρχοι παραμείνουν στις ίδιες γνωστές θέσεις ; Απάντηση αυτή την στιγμή δεν υπάρχει , αντιθέτως είναι κάτι που θα το μάθουμε από το βράδυ κιόλας της Πέμπτης, μια και χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. 

Η απόφαση για το κάλεσμα προς τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στο Μέγαρο Μαξίμου ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μόλις ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε από τη Θράκη κάλεσε στο γραφείο του όλους τους συναρμόδιους υπουργούς μεταξύ των οποίων τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Εκεί έγινε η αποτίμηση της δύσκολης κατάστασης που επικράτησε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ έγινε και ειδική μνεία σε ένα στοιχείο , όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. 

Ολες οι επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων καταγράφηκαν μακριά από τους χώρους που πραγματοποιούνταν οι εργασίες κατασκευών των κλειστών κέντρων. Απέναντι σε αυτή την συντονισμένη, όπως την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, επιλογή βίας ο κ.Μητσοτάκης διάλεξε την οδό της ψυχραιμίας. “Φανταστείτε τί θα συνέβαινε εάν οι αστυνομικοί δεν ήταν ψύχραιμοι” τόνιζε συνομιλητής του κ.Μητσοτάκης ο οποίος αφήνει αιχμές περί υποκινούμενων επεισοδίων από ομάδες τις οποίες γνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως όποιες και εάν είναι οι αποφάσεις για τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση σε αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα, ένα είναι το βέβαιο. Χρόνος δεν υπάρχει.Η διαχείρηση των ροών έπρεπε να είχε γίνει ...χθες.