Συνάντηση Διατλαντικού Συμβούλιου για τη Μετανάστευση, παρουσία Δ. Αβραμόπουλου και Γ. Μουζάλα

Συνάντηση Διατλαντικού Συμβούλιου για τη Μετανάστευση, παρουσία Δ. Αβραμόπουλου και Γ. Μουζάλα

Με τη συμμετοχή επιστημόνων και αξιωματούχων από όλο τον κόσμο διεξάγεται σήμερα και αύριο η 15η συνάντηση του Διατλαντικού Συμβουλίου για τη Μετανάστευση (Transatlantic Council on Migration) στο Βερολίνο.

Η συνάντηση έχει ως θέμα «Ανάπτυξη, Κινητικότητα, Προστασία: Οικοδομώντας ευκαιρία στις προσφυγικές λύσεις» («Development, Mobility, Protection: Building Opportunity into Refugee Solutions») και λαμβάνουν μέρος ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Επίσης, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της γερμανικής καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Υποθέσεων της χώρας Πέτερ Αλτμάιερ, η γραμματέας για θέματα Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Αν Ρίτσαρντς, η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα Διεθνούς Μετανάστευσης Σάρα Ροζενγκάερτνερ, ο διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ευρώπη Βινσέντ Κοσετέλ, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζόελ Μίλμαν, καθώς και πλήθος αξιωματούχων και ειδικών από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Τουρκία, την Ολλανδία και το Μαρόκο.

Το Διατλαντικό Συμβούλιο για τη Μετανάστευση, που ιδρύθηκε το 2008 από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (εδρεύει στην Ουάσιγκτον), είναι ένας συμβουλευτικός οργανισμός που εξετάζει ζωτικής σημασίας ζητήματα πολιτικών αποφάσεων και χάραξης στρατηγικών για τη μετανάστευση στις χώρες γύρω από τον Ατλαντικό. Η δράση του Συμβουλίου βρίσκεται στην αιχμή της πολιτικής ανάλυσης και αξιολόγησης και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης πολιτικής.

Το Συμβούλιο συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και έπειτα από κάθε συνεδρίαση εκδίδει μία δήλωση, όπου συνοψίζει τα σημαντικότερα ευρήματα και προτάσεις για τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής στις χώρες ενδιαφέροντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ