Συνάντηση Βαρθολομαίου-Ζάεφ για αρχιεπισκοπή των Σκοπίων

Συνάντηση Βαρθολομαίου-Ζάεφ για αρχιεπισκοπή των Σκοπίων

Συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπασόφσκι και τον Ζόραν Ζάεφ είχε σήμερα Δευτέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν το θέμα της ανεξαρτησίας της αρχιεπισκοπής των Σκοπίων, υπό την ονομασία Αρχιεπισκοπής Αχριδών.

Αμφότεροι είχαν κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ στόχος της επίσκεψης – σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου - ήταν η εξέταση του εκκλησιαστικού προβλήματος της γειτονικής χώρας και συγκεκριμένα η επαναφορά της ανεξάρτητης αρχιεπισκοπής της χώρας, υπό την ονομασία Αρχιεπισκοπής Αχριδών.

«Σκοπός της επισκέψεως ήτο η θεώρησις του εκκλησιαστικού προβλήματος της χώρας αυτών. Κατά την συζήτησιν ετέθησαν επί τάπητος αι προηγηθείσαι επί του θέματος φάσεις, εν αίς και η βούλησις της επαναφοράς της εκείσε Εκκλησίας εις την κανονικότητα υπό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, κατόπιν και της υποβληθείσης εν καιρώ εις την Μητέρα Εκκλησίαν εκκλήτου προσφυγής» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι:

«Προς τούτο απεφασίσθη να προσκληθούν εις την έδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αντιπροσωπείαι της Εκκλησίας της Σερβίας και της εν τη χώρα αυτών Εκκλησίας, προς διαβούλευσιν και προσπάθειαν εξευρέσεως κοινώς αποδεκτής λύσεως».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ατμόσφαιρα των συνομιλιών ήτο θερμή και ειλικρινής, μετά δε ταύτας οι υψηλοί επισκέπται παρεκάθησαν εις την Πατριαρχικήν τράπεζαν και εν συνεχεία ανεχώρησαν επιστρέφοντες εις τα ίδια, ενώ ο κ. Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ εξέφρασαν τον σεβασμόν και την εμπιστοσύνην των προς την Μητέρα Εκκλησίαν, της οποίας έλαβον την ευλογίαν προς άπαντα τον εκείσε κλήρον και λαόν».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, η ορθόδοξη κοινότητα της Βόρειας Μακεδονίας υπάγεται στην Εκκλησία της Σερβίας.