Συνάντηση Αλ Σίσι - Μενέντεζ: «Πυλώνας σταθερότητας η Αίγυπτος», σύμφωνα με τον γερουσιαστή

Συνάντηση Αλ Σίσι - Μενέντεζ: «Πυλώνας σταθερότητας η Αίγυπτος», σύμφωνα με τον γερουσιαστή

«Η Αίγυπτος αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και βασικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο 'Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής χαιρέτισε τον ρόλο της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και στην προώθηση της ελευθερίας των πεποιθήσεων και των διαφορετικών πολιτισμών. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Αιγύπτου προς την επίτευξη ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Μενέντεζ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στις σχέσεις τους με την Αίγυπτο, επισημαίνοντας το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι επιβεβαίωσε την επιθυμία της χώρας του να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, εν μέσω των κλιμακούμενων προκλήσεων στην περιοχή, πάνω από τις οποίες βρίσκεται η αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή.

Συζήτηση περιφερειακών ζητημάτων

 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, οι τρέχουσες εξελίξεις των περιφερειακών ζητημάτων, με τους δύο άνδρες να τάσσονται από κοινού στην ανάγκη επίτευξης πολιτικών λύσεων σε αυτές τις κρίσεις με τρόπο που να διατηρηθεί η ενότητα των χωρών και να προστατευτούν οι εθνικοί τους θεσμοί, ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Αιγύπτου και για την αποκλιμάκωση στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέλος, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ συζήτησαν τις εξελίξεις στο ζήτημα του Μεγάλου Αιθιοπικού Αναγεννησιακού Φράγματος.