Συναγερμός στον πλανήτη για 2ο κύμα πανδημίας: Η ακτινογραφία ανά χώρα

Συναγερμός στον πλανήτη για 2ο κύμα πανδημίας: Η ακτινογραφία ανά χώρα

Αντιμέτωπος με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού φαίνεται πως είναι ο πλανήτης, καθώς σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο καταγράφεται αναζωπύρωση κρουσμάτων. Πέρα από τη Λατινική Αμερική που είναι σε εξέλιξη ακόμα η πρώτη φάση της του κορονοϊού, έξαρση κρουσμάτων αναφέρεται στην Κίνα, στην Αυστραλία, στην Ινδία, σε μεγάλο μέρος της Ασίας αλλά και της Ευρώπης, τη στιγμή που και στις ΗΠΑ καταγράφονται αυξανόμενες μολύνσεις. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 654.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 16,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 9,6 εκατομμύρια.

Αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα είναι η Ευρώπη η οποία πέραν των Βαλκανίων, όπου εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες η επιδημία είναι σε έξαρση, αναζωπύρωση καταγράφεται μεταξύ άλλων σε Βέλγιο, Γαλλία και Ισπανία.

Στο πλαίσιο αυτό πολλές κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, όπως το Βέλγιο το οποίο από αύριο θέτει σε περιορισμούς στις συναθροίσεις, ενώ στη Γερμανία ελήφθη χθες η απόφαση να κάνουν υποχρεωτικά τεστ όσοι επιστρέφουν από χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες.

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στη Γαλλία, όπου πολλές παραθαλάσσιες περιοχές επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις ενώ καθιστούν υποχρεωτική την χρήση μάσκας.

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα, βρίσκονται σε άνοδο.Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 68 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, με δύο από αυτά να προέρχονται από την πρωτεύουσα, το Πεκίνο. Οι κινεζικές αρχές είναι αντιμέτωπες με την πιο επιθετική επιστροφή της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στη Σιντζιάνγκ, δυτικά, και άλλες εστίες στα βορειοανατολικά.

Τα 57 κρούσματα αναφέρθηκαν από τις υγειονομικές στη Σιντζιάνγκ, ανέφερε το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου για την επιδημιολογική κατάσταση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στο τρέχον ξέσπασμα έχει φθάσει τα 235 από την 16η Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Δευτέρα λίγα περισσότερα από 57.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 679 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός είναι ελαφρώς κατώτερος από εκείνους των τελευταίων λίγων ημερών.

Για 12 συνεχόμενες ημέρες, ως και την Κυριακή, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ανά 24ωρο ξεπερνούσαν τα 60.000 (τις τρεις από αυτές ξεπέρασαν τα 70.000). Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ξεπερνούσε τους 1.000 για τέσσερις συναπτές ημέρες, κάτι που είχε να συμβεί από τα τέλη του Μαΐου.

Ραγδαία εξαπλώνεται στη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορονοϊού με μια σειρά από κράτη να βρίσκονται στο «κόκκινο» και να εξετάζουν νέα περιοριστικά μέτρα. Στη Βραζιλία το επίκεντρο στην Λατινική Αμερική, ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 614 νέοι θάνατοι και 23.384 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται 87.618 επί συνόλου 2.442.375 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.