Συναγερμός για τους 118 θανάτους νέων ανθρώπων - Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι

Συναγερμός για τους 118 θανάτους νέων ανθρώπων - Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι

Οι συνολικά 118 θάνατοι νέων ανθρώπων από κορονοϊό στην πατρίδα μας δείχνουν με τον πιο αμείλικτο τρόπο την αναγκαιότητα του  εμβολιασμού.

Ο θάνατος από κορονοϊό ενός ακόμα νέου και ανεμβολίαστου άνδρα, μόλις 28 ετών στην Κομοτηνή, έρχεται να υποδείξει με τον πιο αμείλικτο τρόπο την αναγκαιότητα  εμβολιασμού σε κάθε ηλικία. Κυρίως μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στη λοίμωξη, ούτε φυσικά οι νέοι.

Είχε προηγηθεί πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη ένα αντίστοιχο τραγικό περιστατικό με 20χρονο νεαρό, επίσης ανεμβολίαστο, ο οποίος είχε άσθμα και μερικά παραπανίσια κιλά, χωρίς κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι νέοι άργησαν να πάνε στο νοσοκομείο και όταν πλέον εισήχθησαν για νοσηλεία, η λοίμωξη Covid είχε προχωρήσει πολύ και η υγεία τους ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ των 20 μηνών της πανδημίας αποτυπώνουν με τους πιο σκληρούς δείκτες την επίπτωση της λοίμωξης covid στις νεαρές ηλικιακές ομάδες. Έτσι στις ηλικίες από 0 έως 17 ετών έχουν καταγραφτεί τρεις θάνατοι σε 96.617 κρούσματα, τα οποία συνιστούν το 14,1% των συνολικών κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα και έχει νοσηλευτεί διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ένας μικρός ασθενής.

Στις ηλικίες 18 με 39 ετών τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: Έχουν καταγραφεί δυστυχώς μέχρι στιγμής 115 θάνατοι (το 0,7% των θανάτων από covid), έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι 13 ασθενείς και συνολικά καταγράφηκαν 256.682 κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 37,3% των κρουσμάτων. Συνολικά στις νέες ηλικίες -εκεί όπου οι νέοι αισθάνονται «άτρωτοι»- έχουν καταγραφεί 115 θάνατοι, οι περισσότεροι από τους οποίους θα μπορούσαν να αποφευχθούν αφού αφορούν άτομα που θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί.

Προχωρώντας στους άνω των 40 ετών, στις ηλικίες 40 έως 64 ετών έχουν καταγραφεί 2336 θάνατοι -δηλαδή συνολικά το 15,9% των θανάτων από covid- ενώ έχουν νοσηλευθεί διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 147 ασθενείς που αντιστοιχούν στο 40,7 % των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί 248.217 κρούσματα που αντιστοιχούν στο 36,1 των κρουσμάτων.

Τέλος, στις ηλικίες των 65 ετών και άνω έχουν καταγραφεί 12.797 θάνατοι που αντιστοιχούν στο 83,4% των θανάτων από covid, έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 200 ασθενείς που αντιστοιχούν στο 55,4% των διασωληνωμένων και έχουν καταγραφεί 86.134 κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 12,5% των κρουσμάτων. Βλέπουμε δηλαδή πως τα κρούσματα στους ηλικιωμένους είναι κατά λίγο λιγότερα από τα κρούσματα στους πολύ νέους, με το υπάρχον 4ο «κύμα» να αποτελεί το νεανικό πρόσωπο της πανδημίας και να σαρώνει τους ανεμβολίαστους, και στις μικρές αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Την ίδια ώρα η επιχείρηση εμβολιασμού έχει βαλτώσει και προχωρά με πολύ μικρές ταχύτητες, καθώς γίνονται κατά μέσο όρο 7000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης ημερησίως. Χθες 16/10 έγιναν 7958 εμβολιασμοί πρώτης δόσης κι άλλοι 9.997 εμβολιασμοί δεύτερης δόσης, ανεβάζοντας τον συνολικό ημερήσιο απολογισμό των βασικών εμβολιασμών στους 17.105.

Ωστόσο, οι περισσότεροι εμβολιασμοί των τελευταίων ημερών πραγματοποιούνται χάρη στις καταδρομικές αποστολές των κινητών συνεργείων στα χωριά της βορείου Ελλάδας, όπου προσέρχονται κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοι -κάτι που φυσικά είναι πολύ σημαντικό για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, καθώς ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους άνω των 80 ετών παραμένει μη εμβολιασμένος. Όμως δεν επαρκεί η στόχευση στις μεγάλες ηλικίες.

Πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και στους νέους-ειδικά στις ηλικίες από 18-39 ετών που αφορούν φοιτητές, σπουδαστές, νέους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες και συνεπώς έχουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του κορονοϊού στην κοινωνία. Η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός αποτυπώνεται σταθερά στο προφίλ των ασθενών που παλεύουν για τη ζωή τους διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, με το 88,37% να είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι και μόνο το 11,63% να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η ανάγκη για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτυπώνεται και στον σταθερά αυξημένο αριθμό των θανάτων. Την ώρα που άλλα ευρωπαϊκά κράτη (με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα) έχουν καταφέρει να μειώσουν τους ημερήσιους θανάτους σε μονοψήφιο αριθμό, η Ελλάδα εξακολουθεί να «μετρά» σταθερά καθημερινά τουλάχιστον 30 θανάτους, ενώ πριν λίγα 24ωρα χάθηκαν σε μια ημέρα 46 άνθρωποι και πριν λίγες εβδομάδες είχαν χαθεί 50 ασθενείς σε μια ημέρα.