Κορονοϊός: Στο τραπέζι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και οι μάσκες παντού

Κορονοϊός: Στο τραπέζι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και οι μάσκες παντού

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην χώρα, μετά το αρνητικό ρεκόρ με τα 667 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα το προηγούμενο 24ωρο, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως ενδεχόμενη σταθεροποίηση του αριθμού σε αυτά τα επίπεδα  θα αυξήσει συνολικά τις πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Παράλληλα, εξετάζεται και η λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται σε μία σειρά ευρωπαϊκών πόλεων, όπου επίσης καταγράφεται ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Στο επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθεί να παραμένει η περιφέρεια Αττικής (250 κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο), με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στο κεντρικό τομέα Αθηνών αλλά και στα δυτικά προάστεια της πρωτεύουσας, με τον Ν. Χαρδαλιά να χαρακτηρίζει την εικόνα της Αττικής «σταθερή αλλά πολύ εύθραυστη» κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας,

Ωστόσο, ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα και στην Θεσσαλονίκη, όπου την Τρίτη σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 120 κρούσματα, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να χαρακτηρίζει την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη και να τονίζει πως η περιοχή της συμπρωτεύουσας οδεύει ολοταχώς προς τοπικό lockdown.

Στην υπόλοιπη χώρα και εκτός από την Κοζάνη που ήδη βρίσκεται στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής επιτήρησης, εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση σε Ιωάννινα, Καστοριά, όπου οι ημερήσιες λοιμώξεις ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια επιφυλακής που έχουν τεθεί από τους ειδικούς, ενώ και στις Σέρρες παρατηρείται αύξηση των λοιμώξεων την τελευταία εβδομάδα, με τον δήμαρχο της πόλης να απευθύνει έκκληση στους πολίτες για την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Παντού μάσκες και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα

Με την Ελλάδα να μετράει συνολικά 26.469 κρούσματα κορονοϊού και 87 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ειδικοί και κυβέρνηση εξετάζουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα για την ανακοπή της πορείας του ιού στην χώρα, με τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας να αφορούν κυρίως την καθολική χρήση μάσκας, ενώ εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (12-5), στις περιοχές με την μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θ' «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως συνολικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 άτομα με ενεργή λοίμωξη λόγω κορονοϊού και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που βρίσκονται σε καραντίνα να ανέρχεται σε 11.595, αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας, 780 άνθρωποι νοσηλεύονται με ήπια και σοβαρότερα συμπτώματα, 60 περισσότεροι από τα μέχρι χθες υψηλά στην χώρα, ενώ σημειώνεται πως μόνο μέσα στον Οκτώβριο, 137 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

Υπενθυμίζεται πως κατά τον Σεπτέμβριο, όταν και είχε καταγραφεί νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων σε διάστημα ενός μήνα, τα θύματα της πανδημίας ήταν 125.

Επίσης χθες ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία ήταν 780, αριθμός πολύ υψηλός για τα έως τώρα δεδομένα που οι ασθενείς δεν είχαν ξεπεράσει τους 720. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, έχει ήδη καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο "βαρύ" μήνα της οκτάμηνης επιδημίας, που ήταν ο περασμένος Σεπτέμβριος με 125 θύματα. Κατά τις 20 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 137 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου - Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις σε επίπεδο επιστημονικό και κυβερνητικό τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνουν την αγωνία όλων να ελεγχθεί η επιδημία και να αποτραπεί η χειρότερη έκβαση για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Χθες το βράδυ, και υπό τη βαριά σκιά των 667 νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, τα επιδεινούμενα επιδημιολογικά δεδομένα και οι αποφάσεις που αυτά δρομολογούν, συζητήθηκαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ανά νομό και περιοχή. Όπως επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, το πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση των κρουσμάτων παρουσίασε ξαφνική άνοδο. Συζητήθηκε ποια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, με κυριότερο εκείνο της καθολικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (σ.σ. η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ισχύει και τώρα).

Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη στην περιοχή της Κοζάνης και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα εκτιμηθεί η εφαρμογή του σε γενικότερο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το ταξίδι στην Κύπρο και τα επόμενα 24ωρα θα εκτιμηθεί η κατάσταση, ώστε την Παρασκευή, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.

Σήμερα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν σύσκεψη για την αξιολόγηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας αποτίμησης και επικαιροποίησης των στοιχείων για τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα αποφασίσουν σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να αλλάξει το επίπεδο επικινδυνότητας αναλόγως με τη διασπορά των κρουσμάτων και τα χαρακτηριστικά τους.