Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα - Στο τραπέζι η χρήση μάσκας παντού

Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα - Στο τραπέζι η χρήση μάσκας παντού

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Πλέον επί τάπητος βρίσκονται αυστηρότερα μέτρα όπως το να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Η μεγάλη αύξηση των νέων μολύνσεων από covid-19 είναι πιθανό να φανεί και στη σημερινή ανακοίνωσή του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, με το αρνητικό ρεκόρ των 508 την προηγούμενη Παρασκευή να ξεπερνιέται. Τα στοιχεία που δείχνουν έξαρση του κορονοϊού ήταν και ο βασικός λόγος που οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να μην ανοίξουν οι κερκίδες των γηπέδων για τους φιλάθλους, παρόλο που χθες είχε δοθεί το «πράσινο φως». 

Σήμερα, ακόμη 6 ασθενείς με κορονοϊό απεβίωσαν, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από επιπλοκές της νόσου covid-19 σε 528.

Συγκεκριμένα, μια 82χρονη με υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε το πρωί στο νοσοκομείο «Αττικόν». Επίσης, στο «Θριάσιο» απεβίωσαν μια 85χρονη με υποκείμενα νοσήματα και ένας 83χρονος επίσης με υποκείμενα νοσήματα. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου νοσηλευόταν κατέληξε ένας 84χρονος με υποκείμενα νοσήματα και στο νοσοκομείο «Ελπίς» απεβίωσε 77χρονος. Ακόμη, απεβίωσε ένας 92χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ με  υποκείμενα νοσήματα.

Σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε αυξημένη επιφυλακή τίθενται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη της Ειδικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας, υπό τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η λήψη σειράς μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ο Περιφερειάρχης έθεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα εν όψει της αναμενόμενης εισόδου της περιοχής στο Επίπεδο 3 («Πορτοκαλί») από την Πολιτική Προστασία και τους αρμόδιους Επιστήμονες.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι καλά. Η αυξημένη επιφυλακή ισχύει για όλα τα επίπεδα λειτουργίας των κτιρίων και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν από σήμερα κιόλας στην αύξηση των ελέγχων πρόληψης και τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, ειδικά στις προνοιακές και κοινωνικές δομές, όπως τα γηροκομεία» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Παράλληλα η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας θα παραμείνει για όλο το επόμενο διάστημα σε επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας και διαρκούς συνεδρίασης και σε καθημερινή συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. «Αν δεν τηρηθούν πιστά τα περιοριστικά και προστατευτικά μέτρα από όλους θα οδηγηθεί σύντομα όλη η Κεντρική Μακεδονία σε χαρακτηριστικά lockdown, κάτι που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την κοινωνία και την οικονομία» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και υπογράμμισε ότι «πρέπει να δράσουμε άμεσα, τώρα, που ακόμη μπορούμε να προλάβουμε τα χειρότερα».

Στα μέτρα που λαμβάνονται άμεσα περιλαμβάνονται, ο αυστηρός έλεγχος των εισόδων και καταγραφή των επισκεπτών σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας, η εξυπηρέτηση του κοινού μόνον κατόπιν ραντεβού και η ψηφιακή και εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση από όλες τις υπηρεσίες, η τοποθέτηση πυλών θερμομέτρησης στις εισόδους των κεντρικών κτιρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους των κτιρίων και υπηρεσιών, η εμφανής σήμανση για την τήρηση των αποστάσεων, η ετοιμότητα για την επέκταση της εφαρμογής της τηλεργασίας από το 20% του προσωπικού στο 40%, η προμήθεια νέας παρτίδας μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους, η δυνατότητα για δωρεάν τεστ κορονοϊού σε εργαζόμενους, η διατήρηση της τηλεδιάσκεψης σε όλες τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και επιτροπών και η απολύμανση των υπηρεσιακών χώρων σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη ο Ν. Χαρδαλιάς

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην πόλη. Ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας έκανε λόγο για «τρίτο κύμα κορονοϊού» που «χτυπά» τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως σήμερα ή αύριο θα ληφθούν αποφάσεις για εφαρμογή νέων μέτρων.

Μιλώντας στο Open TV, ο κ. Ζέρβας τόνισε πως «βρισκόμαστε στο κίτρινο το οποίο γίνεται πορτοκαλί. Υπάρχει προβληματισμός και από την κυβέρνηση. Ξεφεύγουν τα πράγματα. Είναι ανησυχητικά τα στατιστικά».

Όπως είπε, «ένα στα δύο θετικά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι νέοι άνθρωποι από 16 έως 29 ετών» και έκανε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα. «Ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 33 ετών. Αυτό είναι ανησυχητικό τεστ γιατί δεν νοσούν, δεν κάνουν τεστ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό πως την Πέμπτη θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων εντός των επόμενων ημερών. «Δεν δαιμονοποιούμε τους νέους. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά» είπε, ενώ απατώντας στο γιατί δεν πάρθηκε κάποιο μέτρο στη τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό τόνισε: «Οι τηλεδιασκέψεις γίνονται για να συζητηθεί όλη η πληροφορία. Σήμερα, αύριο θα παρθούν οι αποφάσεις. Υπάρχουν οι συνταγές και εκεί που δεν πειθαρχούμε θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Κακώς βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση».

Σημειώνεται ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη επισημάνθηκε η ανάγκη να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης και συνωστισμών που παρατηρείται, διαφορετικά η Θεσσαλονίκη θα περάσει σε επίπεδο συναγερμού 3 όσον αφορά τα μέτρα και τους περιορισμούς.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ότι προς το παρόν, η Θεσσαλονίκη παραμένει στο επίπεδο συναγερμού 2, Η ανησυχία ωστόσο είναι έντονη. Η τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους είναι αυξητική, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει στα 33 έτη. Το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.