Συμπληρωματική λίστα με χιλιάδες επιχειρήσεις ανακοινώνει η κυβέρνηση

Συμπληρωματική λίστα με χιλιάδες επιχειρήσεις ανακοινώνει η κυβέρνηση

Συμπληρωματική λίστα με ΚΑΔ επιχειρήσεων ανακοινώνουν σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας καθώς υπάρχουν ακόμα χιλιάδες πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν αναγκαστεί να βάλουν προσωρινό λουκέτο εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το οικονομικό επιτελείο θα εντάξει στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεις με πρωτεύοντες αλλά και δευτερεύοντες ΚΑΔ που είχαν μείνει εκτός.

Για παράδειγμα βιοτεχνία - κουλουροποιία στη Θεσσαλονίκη η οποία τροφοδοτεί με τα προϊόντα της καφετέριες και φούρνους έχει τον ίδιο ΚΑΔ με τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων. Ωστόσο, η μικρή βιομηχανία αναγκάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητες και εφόσον δεν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης θα μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι καθώς ο τζίρος της είναι μηδενικός.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να προλάβουν να δηλωθούν και να λάβουν το ποσό των 800 ευρώ και να παγώσουν για τις επιχειρήσεις οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να ενταχθούν στα μέτρα που προβλέπουν την χρηματοδότηση από το κράτος με πολύ χαμηλά επιτόκια και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που εντάσσονται σε περίπου 50 ΚΑΔ θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης που προβλέπουν:

Για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις (δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες) προβλέπεται:

- Αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

- Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

- Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.

- Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία.

- Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες.

- Καταβολή του 60% του μισθώματος της οικίας τους για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους, από την στιγμή που αυτή είναι α’ κατοικία.

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπονται:

- Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.

- Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών.

Συγκεκριμένα:

α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.

β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. 

- Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

- Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

- Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.