Συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Τουρκίας, έχει υποφέρει από την τρομοκρατία

Συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Τουρκίας, έχει υποφέρει από την τρομοκρατία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε δηλώσεις του στο Φόρουμ του Νταβός σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις για την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία, παρατήρησε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της γείτονας χώρας, επειδή «έχει υποφέρει από την τρομοκρατία».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το πώς θα λύσει την πρόκληση που αντιμετωπίζει από τον Ερντογάν, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε πως μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρομοκρατία, τα συμφέροντά της για την ασφάλεια, και μετά πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ – και αυτό είναι να καθίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες όταν οι Σύμμαχοι εκφράζουν ανησυχίες.

Και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε τώρα, όπως κάναμε τόσες πολλές φορές στο παρελθόν στο ΝΑΤΟ, να βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε αυτά τα ζητήματα και να συμφωνήσουμε και στη συνέχεια να καλωσορίσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως πλήρη μέλη του NATO. Γνωρίζω καλά τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως Νορβηγός, θα συμβάλουν στη συλλογική μας άμυνα, στην κοινή μας ασφάλεια. Θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Βαλτικής.

Αλλά επιτρέψτε μου επίσης να το τονίσω αυτό ή να πω ότι αναγνωρίζω επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των ανησυχιών που έχει εγείρει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Η στρατηγική γεωγραφική τους θέση είναι σημαντική για ολόκληρη τη Συμμαχία, που συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Υπήρξαν βασικοί στη μάχη κατά του ISIS, του Daesh. Ένα έθνος της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Και φυσικά, πρέπει να θυμάστε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να καθίσουμε και να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε επίσης ορισμένες από τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει η Φινλανδία και η Σουηδία σχετικά με αυτήν την ενδιάμεση περίοδο. Και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε επίσης τώρα αυξήσει την παρουσία μας στην περιοχή της Βαλτικής: μια αμφίβια έτοιμη ομάδα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ και περισσότερη παρουσία σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης».