Συμφωνία τον Ιούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» η Μέρκελ
Bloomberg

Συμφωνία τον Ιούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» η Μέρκελ

Δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το πακέτο επανεκκίνησης των ευρωπαϊκών οικονομιών με το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία, διαβλέπει η Γερμανίδα Καγκελάριος, εκτιμώντας ότι μια συμφωνία θα είναι εφικτή τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των βουλευτών της CDU η Μέρκελ επισήμανε, ότι και η Γερμανία θα επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στην εσωτερική αγορά, οι οποίες διευρύνθηκαν λόγω των διαφορετικών μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη κατά της πανδημίας.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 19 Ιουνίου για να συζητήσουν την πρόταση της Κομσιόν, που απαιτεί την έγκριση όλων.

Το σχέδιο προβλέπει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 υπό μορφή δανείων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. «Μια τέτοια βοήθεια - ειδικά με τη μορφή επιχορηγήσεων - θα προσέφερε την αναγκαία υποστήριξη στις πιο πληγείσες οικονομίες της περιοχής, όπως αυτές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 10% φέτος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, ακόμη και όταν όλα τα κράτη της ΕΕ συμφωνούν ότι η οικονομική ζημιά που θα αντιμετωπίσουν φέτος είναι άνευ προηγουμένου και ότι πρέπει να βοηθήσουν εκείνους που έχουν το μεγαλύτερο πλήγμα, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πώς είναι καλύτερο να το κάνουν.

«Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά μας μέχρι να φθάσουμε σε μια συμφωνία και γι’ αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες μέρες και εβδομάδες», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με επιστολή του τους ηγέτες των κρατών μελών ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εν συνεχεία στο ρήγμα που έγινε ορατό στη συνεδρίαση υπουργών την περασμένη Τρίτη, όπου οι εκπρόσωποι χωρών του βορρά, του νότου και της ανατολικής Ευρώπης εξέφρασαν αντίθετες απόψεις επί σημαντικών πτυχών της πρότασης της Κομισιόν, όπως το μέγεθος του Ταμείου, η ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων και τα κριτήρια για τη χορήγησή τους.

Οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία αντιδρούν σε μια «αμοιβαιοποίηση των χρεών», προτιμούν τα ποσά να διατεθούν υπό μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων και να μην καταλήξουν για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων, όπως η απουσία επενδύσεων, σε συγκεκριμένες χώρες.

«Όλοι έχουμε πληγεί απ’ αυτή την κρίση, που ασκεί σοβαρή πίεση σε όλους τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πρέπει λοιπόν να έχουμε ένα ρεαλιστικό επίπεδο δαπανών», έγραψαν στους Financial Times οι ηγέτες των τεσσάρων αυτών χωρών, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικότερο είναι τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν προσεκτικά και μόνον εκεί που γνωρίζουμε ότι θα κάνουν τη διαφορά».

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία: Απαισιοδοξία Μέρκελ για επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής

John MacDougall/Pool via AP