Συμφωνία Σεούλ-Τόκιο για το θέμα των "γυναικών ανακούφισης"

Συμφωνία Σεούλ-Τόκιο για το θέμα των "γυναικών ανακούφισης"

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία συνομολόγησαν σήμερα ιστορική συμφωνία για το θέμα των "γυναικών ανακούφισης", ενός συστήματος υποχρεωτικής εκπόρνευσης που εφαρμόσθηκε από τον ιαπωνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία αυτή θα είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, εάν η Ιαπωνία αναλάβει τις ευθύνες της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουν Μπιουνγκ-Σε μετά τις συνομιλίες του με τον ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Τόκιο δέχθηκε να καταβάλει ποσόν ύψους 1 δισεκατομμυρίου γεν (7,5 εκατομμυρίων ευρώ) ως αποζημίωση στις "γυναίκες ανακούφισης", τις γυναίκες που επιστρατεύθηκαν βιαίως στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε εξέφρασε προς τα θύματα "τη συγγνώμη και τη μετάνοια, από τα βάθη της καρδιάς του", πρόσθεσε ο Φούμιο Κισίντα.

Σειρά διαφορών, κυρίως εδαφικών, βαρύνουν εδώ και χρόνια τις σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή. Ωστόσο, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιούν-Χιε, η οποία είχε υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση για το θέμα των "γυναικών ανακούφισης", είχε ακόμη και πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η ιστορική διαφορά είναι "το μεγαλύτερο εμπόδιο" στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι περισσότεροι ιστορικοί εκτιμούν ότι μέχρι και 200.000 γυναίκες, οι περισσότερες Κορεάτισες , αλλά και Κινέζες, Ινδονήσιες και γυναίκες από άλλες ασιατικές χώρες, επιστρατεύθηκαν δια της βίας στα πορνεία του αυτοκρατορικού στρατού.

Μέχρι στιγμής, το Τόκιο υποστήριζε ότι το θέμα αυτό είχε διευθετηθεί το 1965 με τη συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και τη Σεούλ.

Ωστόσο, η Σεούλ απαιτούσε από την Ιαπωνία να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει μετάνοια, αλλά και να καταβάλει αποζημιώσεις σε 46 "γυναίκες ανακούφισης" που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ