Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Κατάρ για τερματισμό του τριετούς εμπάργκο

Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Κατάρ για τερματισμό του τριετούς εμπάργκο

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε σήμερα για τον τερματισμό του εμπάργκο που είχε επιβληθεί από τριετίας στο Κατάρ, ανοίγοντας ξανά τον εναέριο της χώρο και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με το Κατάρ, μια είδηση που δρομολογεί ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Την ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, Σέιχ Αχμαντ Νασερ Αλ Σαμπαχ ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, ανάμεσα στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας -το οποίο ηγούνταν του αποκλεισμού- και του Κατάρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από τηλεφώνημα που είχε με τον Πρίγκηπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, το Ριάντ θα αποκαταστήσει άμεσα τις μεταφορές από ξηράς, θαλάσσης και αέρος προς το Κατάρ. 

Παράλληλα, το εμπάργκο άρουν άμεσα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος. 

Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κρατών του Κόλπου στην Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού και συμβούλου του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου Άβι Μπέρκοβιτς και του πρώην απεσταλμένου για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τους διπλωματικούς και εμπορικούς συνδέσμους με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, με τον ισχυρισμό ότι η Ντόχα χρηματοδοτούσε εξτρεμιστικές οργανώσεις και είχε ανεκτική στάση απέναντι στο Ιράν.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο στην περιοχή ο Τζάρεντ Κούσνερ με σκοπό να επιλυθεί η αντιπαράθεση προτού αποχωρήσει η κυβέρνηση Τραμπ. Η περιοδεία του Κούσνερ περιελάμβανε συναντήσεις με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Ριάντ και με τον Εμίρ του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι, στην Ντόχα. 

Η επίλυση της διαμάχης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ φέρνει μια αίσθηση σταθερότητας στον Κόλπο και αποτελεί προσωπική επιτυχία για τον Κούσνερ και την κυβέρνηση Τραμπ πριν την αποχώρηση τους. Πέραν αυτού, ο Λευκός Οίκος κατάφερε το τελευταίο εξάμηνο να μεσολαβήσει για τις "Συμφωνίες του Αβραάμ", μια σειρά διμερών συμφωνιών αραβικών κρατών, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο τα οποία αναγνώρισαν το Ισραήλ.

Ήδη αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμφωνία αυτή απομονώνει ακόμα περισσότερο το Ιράν, ενόψει της ανάληψης καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάιντεν σε λίγες μέρες, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Τουρκίας η οποία ειρησθω εν παρόδω κάνει κινήσεις προσέγγισης προς το Ισραήλ. 

Σημειώνεται ότι στους όρους που είχαν τεθεί για άρση του εμπάργκο ήταν η διακοπή στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων από πλευράς Κατάρ, ο περιορισμός της επιθετικής ρητορικής του ΚαταρινουAl Jazeera, αλλ;a και το κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ. 

Η Ντοχα είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Τουρκίας και του Τ. Ερντογάν και πλέον τα βλέμματα στρέφονται στο εάν αυτή η διαδικασία εξομάλυνσης θα οδηγήσει ή όχι σε αποδυνάμωση της σχέσης του Κατάρ με την Τουρκία, η οποία αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις άλλες χώρες του Κόλπου.