7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Ιταλία: Συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το σχέδιο του Ταμείου Ανακάμψης

Συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το σχέδιο του Ταμείου Ανακάμψης
shutterstock

Την επίτευξη συμφωνίας της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στο υπουργικό του συμβούλιο αργά το Σάββατο, ανοίγοντας το δρόμο για την υποβολή του στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Απριλίου.

Ένας εκπρόσωπος του Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε το πράσινο φως από την Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ορισμένες «μικρές» λεπτομέρειες που έπρεπε να διευθετηθούν. Σύμφωνα με το Reuters, υπήρξε μάλιστα σχετική επικοινωνία του Μάριο Ντράγκι με την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επί του θέματος.

«Υπήρχε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα συνεργασίας και ενθουσιασμού», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στο Reuters. «Το σχέδιο αποτελεί για την χώρα μας μια πολύ σημαντική ευκαιρία, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με συντονισμό και σημαντικά μέσα κάποια δομικά προβλήματα» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο.

Οι ανησυχίες της Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας είχαν επικεντρωθεί στην έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, το σύστημα δικαιοσύνης και το φορολογικό σύστημα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι επενδύσεις στο σχέδιο θα τεθούν σε εφαρμογή και θα παρακολουθούνται, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Η Ιταλία σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα από 220 δισεκατομμύρια ευρώ (266 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικά κονδύλια για την αναζωογόνηση της οικονομίας της η οποία υπέστη ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters. Από το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων, η Ρώμη θα λάβει 191,5 σε επιδοτήσεις και δάνεια.