Συμφωνία Ισραήλ - Μαρόκου για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

Συμφωνία Ισραήλ - Μαρόκου για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

Το Ισραήλ και το Μαρόκο συμφωνήσαν για την αποκατάσταση των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων ύστερα από διαμεσολάβηση του Λευκού Οίκου, καθιστώντας έτσι το Βασίλειο της Βόρειας Αφρικής την τέταρτη χώρα που αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος από τον Αύγουστο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου επί της Δυτικής Σαχάρας, όπου υπάρχει μια πολυετής εδαφική διαμάχη με το  υποστηριζόμενο από την Αλγερία Μέτωπο Πολισάριο, ένα αποσχιστικό κίνημα που επιδιώκει να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος στην επικράτεια.

Το Μαρόκο είναι η τέταρτη χώρα από τον Αύγουστο που σύναψε συμφωνία με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Οι άλλες ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν.

Βάσει της συμφωνίας, το Μαρόκο θα καθιερώσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και θα συνεχίσει τις επίσημες επαφές με το Ισραήλ, θα παραχωρήσει το δικαίωμα στις υπερπτήσεις και επίσης θα γίνονται απευθείας πτήσεις προς και από το Ισραήλ.

«Πρόκειται να ανοίξουν ξανά τα γραφεία συνδέσμων τους στο Ραμπάτ και το Τελ Αβίβ και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και Μαροκινών εταιρειών», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.