Συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας - Αυστραλίας - Ιαπωνίας για την παραγωγή εμβολίων

Συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας - Αυστραλίας - Ιαπωνίας για την παραγωγή εμβολίων

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν σήμερα να ενώσουν τις δυνατότητές τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση, την παραγωγή και τη διανομή, ώστε να εφοδιάσουν με 1 δισεκατομμύριο εμβόλια για την Covid-19 την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μέχρι τα τέλη του 2022, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας.

Η ομάδα Quad, όπως αποκαλούνται όλες μαζί οι τέσσερις χώρες, θέλει να επεκτείνει τους εμβολιασμούς και ταυτόχρονα να αντικρούσει την αυξανόμενη «διπλωματία των εμβολίων» της Κίνας στη νοτιοανατολική Ασία και σε όλο τον κόσμο. Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως.

Ο Ινδός ΥΠΕΞ Χαρς Βαρντάν Σρίνγκλα χαρακτήρισε «πολύτιμη» αυτή τη συνεργασία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Νέο Δελχί, μετά την τηλεδιάσκεψη των τεσσάρων ηγετών. «Οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα ενώσουν τις χρηματοδοτικές, κατασκευαστικές και επιμελητειακές δυνάμεις τους ώστε να αυξήσουν την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων της Covid-19 στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού», είπε.

«Πιστεύουμε ότι έτσι θα επιταχυνθεί η διαδικασία ανάκαμψης μετά την πανδημία και οικογένειες και επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους την κρίση της Covid-19», πρόσθεσε ο Ινδός ΥΠΕΞ.

Η Ινδία θα χρησιμοποιήσει τα εργοστάσιά της για να παρασκευάζει αμερικανικά εμβόλια, ενώ η χρηματοδότηση θα προέρχεται από τον κρατικό χρηματοδοτικό οργανισμό των ΗΠΑ International Development Finance Corporation και από την ιαπωνική Bank for International Cooperation. Η Αυστραλία θα χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση και την υλικοτεχνική υποστήριξη για τη διανομή των εμβολίων, τα οποία θα έχουν ως βασικό προορισμό τους τα νησιά του Ειρηνικού, τη νοτιοανατολική Ασία και χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

Η πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, ενδέχεται να συναντήσει εμπόδια λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην εξαγωγή πρώτων υλών, κρίσιμων για την αλυσίδα εφοδιασμού της Ινδίας. Ο Σρίνγκλα είπε ότι πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα το οποίο έχει ήδη τεθεί από τον πρεσβευτή της Ινδίας στην Ουάσινγκτον. «Εξετάζεται αυτό το πολύ σημαντικό σημείο», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αυτή η συνεργασία δεν θα επηρεάσει την παραγωγή εμβολίων για το 1,4 δισεκ. κατοίκους της Ινδίας, κατέληξε.