Συμφωνία για τα δάνεια μέσω ESM για τις χώρες που επλήγησαν
Eurogroup

Συμφωνία για τα δάνεια μέσω ESM για τις χώρες που επλήγησαν

Σε συμφωνία για δεκαετή δάνεια από τον ESM, με επιτόκιο οριακά πάνω από το μηδέν και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2022 από χώρες που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα ποσά που θα μπορεί να δανειστεί κάθε χώρα δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ της. Στο μείζον ωστόσο θέμα, αυτό της δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους άνω του 1 τρισ ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις χώρες-μέλη με επιχορηγήσεις και δάνεια, υπάρχει ακόμη δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία, όπως αναφέρει και το επίσημο ανακοινωθέν.

Στο ερώτημα αν τα δάνεια θα συνοδεύονται από προυποθέσεις, η απάντηση τόσο του προέδρου του Eurogroup Μαριο Σεντένο, όσο και του επικεφαλής του ESM Κλ.Ρέγκλινγκ, ήταν ο μόνος όρος είναι οι χώρες να παρουσιάσουν μια λίστα με δαπάνες, που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με υγειονομικές δαπάνες, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό.

Η χρήση των δανείων είναι προαιρετική, ενώ η η γραμμή πίστωσης θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, εκτός αν οι συνθήκες απαιτήσουν την παράταση της ημερομηνίας.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση και ανέφερε πως παρουσίασε τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν στους υπουργούς. Επίσης, υπογράμμισε πως στο Eurogroup κρίθηκε ότι όλες οι χώρες είναι επιλέξιμες για τη χρηματοδότηση μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup, «στις 23 Απριλίου 2020, οι χώρες ενέκριναν τη συμφωνία του Eurogroup σχετικά με τα τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τις χώρες, συνολικού ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι την 1η Ιουνίου 2020. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης και ανέθεσαν στην Επιτροπή να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει άμεσα μια πρόταση που να είναι ανάλογη με την πρόκληση».

«Συμφωνήσαμε σήμερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τους όρους του Pandemic Crisis Support (υποστήριξης για την πανδημία), που θα διατίθεται σε όλα τα κράτη  - μέλη της Ευρωζώνης σε ποσό που φτάνει το 2% του ΑΕΠ των αντίστοιχων μελών που είχαν έως τα τέλη του 2019, ως σημείο αναφοράς, για την υποστήριξη της εγχώριας χρηματοδότησης άμεσων και έμμεσων δαπανών  υγείας, θεραπείας και πρόληψης για την κρίση του COVID-19», αναφέρει η ανακοίνωση.