Συμφωνία για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου- Ιορδανίας

Συμφωνία για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου- Ιορδανίας

Το επίπεδο των μεταξύ τους σχέσεων, αλλά και ζητήματα που αφορούν τόσο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σο και την οικονομία εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου και Ιορδανίας σε τηλεδιάσκεψη και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωσή του ο κ.  Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για «τις κινήσεις της Τουρκίας η οποία, μέσω της έξαρσης της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή» .

Στο πλαίσιο αυτό, «ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι της Ελλάδας στον αέρα, στη θάλασσα αλλά και στα χερσαία μας σύνορα αλλά και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων «Μνημονίων Κατανόησης» με τον κ. Sarraj και την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO) για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επισήμανε ο υπουργός.

“Όσον αφορά την τριμερή συνεργασία μας, εστιάσαμε σε τρόπους εμβάθυνσής της, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα, προς όφελος και των τριών χωρών”, επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώσαμε ότι η χώρα μας προτίθεται να παρουσιάσει μία πρόταση ενίσχυσης της συνεργασίας μας στον τομέα των μικρών, μεσαίων καθώς και των καινοτόμων επιχειρήσεων. Επίσης συζητήσαμε για τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας των τριμερών σχημάτων συνεργασίας».

Επίσης, συζητήθηκαν ακόμη οι πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη και οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση «IRINI» για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, καθώς και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ.

Ακόμα «εξετάσθηκε η κατάσταση στη Συρία, ενόψει και της διάσκεψης δωρητών της 30ης Ιουνίου, όπου επανέλαβα τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίτευξη πολιτικής λύσης, ενώ συζητήσαμε και για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Ιράκ» πρόσθεσε ο υπουργός=

Τέλος εξετάσθηκε το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας, με την Ελλάδα να εκφράζει τη στήριξή της στην εμβάθυνση και διεύρυνσή τους, ενώ συμφωνήθηκε η επόμενη τριμερής συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.