ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Συμφωνία Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανία για από κοινού ανάπτυξη της νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών

Συμφωνία Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανία για από κοινού ανάπτυξη της νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών
APimages

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα της ανάπτυξης ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμυντικό έργο της Ευρώπης με εκτιμώμενο κόστος άνω των 100 δισ. ευρώ (121,4 δισ. δολάρια).

Η Γαλλία συγκεκριμένα έχει χαρακτηρίσει το έργο της ανάπτυξης νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών - επανδρωμένων και μη- κρίσιμο για την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσει την αυτονομία της άμυνάς της και να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επόμενη φάση ανάπτυξης για το Future Combat Air System (FCAS) αναμένεται να κοστίσει 3,5 δισ. ευρώ (4,25 δισ. δολάρια), τα οποία θα μοιραστούν εξίσου οι τρεις χώρες.

Μία μελέτη της «φάσης 2» προβλέπει στην συνέχεια την ανάπτυξη μέχρι το 2027 ενός προ-πρωτοτύπου για την δοκιμή της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών που θα έχουν χρησιμοποιηθεί.

«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία αναπτύσσουν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την προστασία της εθνικής κυριαρχία τους και της κυριαρχίας της Ευρώπης στον 21ο αιώνα", ανέφερε στο Twitter η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλωράνς Παρλί.

Η γαλλική Dassault Aviation, η γερμανική Airbus και η ισπανική Indra συμμετέχουν στο πρότζεκτ που έχει στόχο την ανάπτυξη της νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών που θα αντικαταστήσουν τα γαλλικά Rafale και και τα γερμανο-ισπανικά Eurofighters από το 2040 και μετά.

Το ποσό θα καλύψει την οριστικοποίηση των σχεδίων τόσο του μαχητικού αεροσκάφους όσο και του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μέχρι το 2024 και την κατασκευή των αντίστοιχων πρωτοτύπων, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: Reuters