Συμφωνία FARC-κολομβιανής κυβέρνησης για την αποστρατεία ανήλικων μαχητών

Συμφωνία FARC-κολομβιανής κυβέρνησης για την αποστρατεία ανήλικων μαχητών

Όλοι οι ανήλικοι στις τάξεις της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) θα τις εγκαταλείψουν προοδευτικά, βάσει των όρων μιας επιμέρους συμφωνίας η οποία συνήφθη την Κυριακή, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγουν οι αντάρτες με την κυβέρνηση της Κολομβίας στην Κούβα.

Οι FARC, η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, που διαθέτει κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης περίπου 7.000 μαχητές, δεσμεύθηκε να αποστρατεύσει όλους «τους ανήλικους από 15 ετών» και άνω στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα σε 15 ημέρες, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, στην οποία προστίθεται πως στους ανήλικους μαχητές τους οποίους δεν βαρύνουν υποψίες για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων θα χορηγηθεί αμνηστία, ενώ η τύχη όσων είναι ύποπτοι για τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι FARC αντιμετώπιζαν επί σειρά ετών σφοδρές επικρίσεις από την κυβέρνηση της Κολομβίας και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι στρατολογούσαν ανήλικους μαχητές. Οι αντάρτες είχαν ανακοινώσει πέρυσι ότι θα σταματούσαν να εντάσσουν ανήλικους στις τάξεις τους, αλλά δεν είχε υπάρξει ως χθες συμφωνία για τους εφήβους και τα παιδιά που ανήκαν ήδη στην οργάνωση και την επανένταξή τους στην κοινωνία.

«Η συμφωνία προβλέπει ότι οι FARC θα δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την αναγνώριση και των εντοπισμό των ανηλίκων που βρίσκονται στα στρατόπεδα και ότι θα συνεργαστούν για την αποχώρησή (τους)», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Κολομβίας, ο Ουμπέρτο δε λα Κάγιε.

Η οργάνωση διευκρίνισε χθες ότι στις τάξεις της ανήκουν 21 παιδιά κάτω των 15 ετών.

Κατά κυβερνητικά στοιχεία, από τους 6.000 ανηλίκους που έχουν εγκαταλείψει τις τάξεις των ένοπλων οργανώσεων της Κολομβίας τα τελευταία 17 χρόνια, το 60% ανήκε στις FARC.

Σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος χαιρέτισε μια «ιστορική συμφωνία» για να σταματήσουν να συμμετέχουν παιδιά στον πόλεμο και πρόσθεσε ότι σε όποια περίπτωση είναι εφικτό αυτό, οι ανήλικοι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

«Τα δικαιώματα αυτών των ανηλίκων θα γίνουν σεβαστά», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο διαπραγματευτής των FARC Ιβάν Μάρκες, διευκρινίζοντας πως αυτά τα παιδιά θα ενταχθούν σε «κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε ο κοινωνικός αποκλεισμός που τα έσπρωξε στα στρατόπεδά μας να μην επαναληφθεί ποτέ».

Την εφαρμογή της συμφωνίας θα επιτηρούν το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συρράξεις, Λεϊλά Ζερούγκι, προσυπέγραψε τη συμφωνία. Αφού αποστρατευθούν τα παιδιά κάτω των 15 ετών, θα αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης των ανηλίκων κάτω των 17 ετών από τις τάξεις της οργάνωσης των ανταρτών, σημείωσε η Ζερούγκι.

Ο Μάρκες επέμεινε πως οι αντάρτες δεν στρατολογούσαν ανηλίκους κάτω των 15 ετών, αλλά στα στρατόπεδά τους βρέθηκαν πολλά παιδιά που έμειναν ορφανά εξαιτίας της δράσης ακροδεξιών παραστρατιωτικών, ή έφυγαν από τα σπίτια τους για να σωθούν από «την κακομεταχείριση» ή το ότι «δεν είχαν μέλλον». Η φτώχεια και η πείνα που πλήττει τη νεολαία της Κολομβίας είναι σοβαρότερο πρόβλημα από το ότι υπάρχουν ανήλικοι σε στρατόπεδα των FARC, έκρινε ο ίδιος.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε καθώς οι δύο πλευρές συζητούν σχετικά με την κήρυξη μιας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, ένα από τα τελευταία ζητήματα που μένει να διευθετηθεί πριν από την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ειρήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ