Συμφωνία ΕΕ με Pfizer/BioNTech για ακόμα 200 εκατ. δόσεις εμβολίου ως το τέλος του 2021

Συμφωνία ΕΕ με Pfizer/BioNTech για ακόμα 200 εκατ. δόσεις εμβολίου ως το τέλος του 2021

Σε συμφωνία με την κοινοπραξία των Pfizer/BioNTech για την προμήθεια επιπλέον 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου που παρασκεύασαν κατά του κορονοϊού ήρθε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο στα 500 εκατ. τις δόσεις που θα προμηθευτεί η Ένωση από τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες.

Μάλιστα, η νέα συμφωνία της ΕΕ με τις δύο εταιρείες προβλέπει οψιόν για προμήθεια ακόμα 100 εκατ. δόσεων.

Οι επιπλέον 200 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2021, με περίπου 75 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο.

«Αναγνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο της προσπάθειας να νικηθεί ο ιός και να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Εργαζόμαστε ακούραστα για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω διάθεση εμβολίων στην Ευρώπη και αλλού, επεκτείνοντας την παραγωγική μας ικανότητα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

«Με τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένουμε πλέον να παραδώσουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 250 εκατ. Ευρωπαίων πριν το τέλος του έτους» συμπλήρωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της έως το τέλος του καλοκαιριού, προσπαθεί τώρα να επεκτείνει το αποθεματικό εμβολίων, το οποίο ανέρχεται ήδη σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις από έξι φαρμακευτικές για τον πληθυσμό των 450 εκατομμυρίων.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ διεξάγει συνομιλίες με τη Moderna για την αγορά περισσότερων εμβολίων COVID-19 και την AstraZeneca, με την οποία φέρεται να συζητά τη προμήθεια δόσεων που παρασκευάζονται εκτός Ευρώπης.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία εφοδιασμού με τη Moderna, η οποία θα μπορούσε να διπλασιάσει, σχεδόν, τον όγκο των δόσεων εμβολίων από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, ανέφεραν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ στις συνομιλίες με το Reuters.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας, η ΕΕ θα εξασφαλίσει 150 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna, επιπλέον των 160 εκατομμυρίων που έχει συμφωνήσει.

Ένας από τους δύο αξιωματούχους είπε ότι ορισμένες από τις δόσεις στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας θα μπορούσαν να παραδοθούν έως τον Ιούνιο.

Η Moderna αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες με την ΕΕ. Ωστόσο, ανέφερε ότι διεξήγαγε συζητήσεις με ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες σχετικά με τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των δόσεων σε φιαλίδια σε 15 από 10.

Η ΕΕ πλησιάζει επίσης στην ολοκλήρωση των συνομιλιών με τη Novavax για 200 εκατομμύρια δόσεις, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας μια είδηση του Reuters από την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, ΕΕ και η AstraZeneca πραγματοποιούν τώρα εβδομαδιαίες συναντήσεις για να βρουν τρόπους για την ταχεία αύξηση της παραγωγής, ανέφεραν οι δύο πηγές του Reuters.

Τα στελέχη της AstraZeneca είπαν στους αξιωματούχους της ΕΕ την Παρασκευή ότι για να επιταχυνθεί ο εφοδιασμός του μπλοκ, θα μπορούσε να παράσχει δόσεις που παρασκευάζονται εκτός Ευρώπης, ανέφεραν πηγές με αναφορά στο Εργοστάσιο Serum της Ινδίας.

Με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα να ελέγχει τις διαδικασίες παραγωγής στο εργοστάσιο, μια τέτοια συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το εμβόλιο της AstraZeneca να αποσταλεί ανά την Ευρώπη.

Το Serum είναι ο κύριος πάροχος εμβολίων σε φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο ενός συστήματος υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Η AstraZeneca ανέφερε επίσης μια μονάδα παραγωγής των ΗΠΑ ως πιθανό προμηθευτή για την ΕΕ, αλλά δεν ανέφερε όγκους ή χρόνο παράδοσης, ανέφερε μια από τις πηγές.