Συμφωνία Χαφτάρ - Σαράζ για νέες συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία

Συμφωνία Χαφτάρ - Σαράζ για νέες συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία

Την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, ανακοίνωσε η διαμεσολαβητική αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην Τρίπολη, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται σχετική ανακοίνωση της αποστολής UNSMIL.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) αναφέρει ότι χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με τη συμμετοχή 5 αξιωματούχων από κάθε πλευρά.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χαφτάρ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως η κυβέρνηση, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον ΛΕΣ από πολλές περιοχές τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης. Όμως ο ΛΕΣ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε χθες κάποια από τα χαμένα εδάφη.

Έχουν ήδη συμφωνηθεί δύο εκεχειρίες φέτος, αλλά συνεχίστηκαν και οι βομβαρδισμοί και οι μάχες. Ο απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου Γασάν Σαλαμέ παραιτήθηκε τον Μάρτιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για διάδοχο, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες ειρήνευσης.

Η ξένη παρέμβαση στη Λιβύη έχει αυξήσει τα συμφέροντα στη μάχη με μια ροή όλο και πιο ισχυρών όπλων. Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η Ρωσία είχε πετάξει τουλάχιστον 14 μαχητικά αεροσκάφη σε μια αεροπορική βάση LNA στην κεντρική Λιβύη.