Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες - Συμφωνία για επεξεργασία κυρώσεων

Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες - Συμφωνία για επεξεργασία κυρώσεων

Υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, και πρόσθεσε πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση για την τουρκική συμπεριφορά.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενημέρωσαν ότι συντάσσεται ήδη κατάλογος με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση δεν σταματήσεις τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι έγινε μια σημαντική συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, συνεπώς τα ελληνικά και τα κυπριακά.

Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος στους ΥΠΕΞ, δήλωε ότι πως θα είναι ευρείες και πρόκειται για περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα και στη συνέχεια όμως πλοία, οντότητες, υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, περιορισμό χρήσης λιμανιών, περιορισμούς επί προμηθειών και παροχής τεχνολογίας και άλλα οικονομικά μέτρα σε ό,τι σχετίζεται με τις ενέργειες αυτές καθαυτές τις παράνομες ενέργειες.

Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα και επί άλλων τομέων της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή. Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι επείγον να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου».

 «Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση μεταξύ του προβλήματος των γεωτρήσεων στα διαφιλονικούμενα ύδατα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και χρειάζεται η διαμεσολάβηση -αυτό δηλαδή που κάνει η Γερμανία- και της περίπλοκης σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.», τόνισε ο κ. Μπορέλ, διευκρινίζοντας ότι «το πιο πιεστικό ζήτημα είναι αυτό των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου -κάτι που είναι επικίνδυνο».

Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας σημείωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας έχουν γίνει πολύ δύσκολες λόγω των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και βασικός σκοπός είναι να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες μεσολάβησης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.

Ο κατάλογος κυρώσεων που εξετάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας

Τον κατάλογο επιλογών για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας παρουσίασε προφορικά κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο κατάλογος των κυρώσεων θα τεθεί υπό περαιτέρω διαμόρφωση και πλέον παραπέμπεται για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, όπου οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με προηγούμενες Συνόδους, σήμερα υπήρξε ευρεία κατανόηση της ανάγκης για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τις ακόλουθες: 

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία. 

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.