Συμβούλιο της Ευρώπης: Ψήφισμα για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ψήφισμα για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα τα δικαιώματά τους για δίκαιη δίκη, για ελευθερία έκφρασης και του συνέρχεσθαι, καλεί όλα τα κράτη μέλη με ψήφισμά του το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

Ειδικότερα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο για τη θερινή σύνοδο, ενέκρινε ψήφισμα βάσει έκθεσης του Εγκιντίγιους Βαρέικις (Egidijus Vareikis) (Λιθουανία, EPP / CD) με τίτλο «Προστασία των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη μέλη του ΣτΕ».

Όπως παρατηρεί η Επιτροπή «τελευταία χρόνια τα αντίποινα κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυξάνονται. Κάποιοι από αυτούς έχουν απειληθεί, έχουν δεχθεί σωματική επίθεση, έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, κρατηθεί ή φυλακιστεί. Κάποιοι δολοφονήθηκαν. Ορισμένες από τις πιο σοβαρές επιθέσεις δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί αποτελεσματικά».

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε πράξεις εκφοβισμού ή αντίποινα εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «να τους προστατεύουν από επιθέσεις ή παρενόχληση από μη κρατικούς φορείς». Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά εγχώρια ένδικα μέσα όσον αφορά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το έργο τους.

Επίσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες για όλες τις πράξεις εκφοβισμού ή αντίποινων εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδίως για περιπτώσεις δολοφονιών, σωματικών επιθέσεων και απειλών.

Βάσει της σύστασης που επίσης εγκρίθηκε, οι βουλευτές καλούν την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρόμοια με την πλατφόρμα για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Η έκθεση εστιάζει στην κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και ιδιαιτέρως την Τουρκία, ενώ υπάρχουν παρεμπίπτουσες αναφορές και για άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, όπου καταγράφονται τα παρακάτω περιστατικά:

 - Στην Αθήνα στις 6.1.2017, βουλευτές και μέλη του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή» διέκοψαν βίαια ένα σεμινάριο για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων που διοργάνωσαν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αστυνομία απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει το περιστατικό και η εισαγγελική αρχή δεν ανέλαβε δράση με δική της πρωτοβουλία, παρά τις εμφανείς αδυναμίες της αντίδρασης της αστυνομίας. Οι ακτιβιστές θύματα αναγκάστηκαν να υποβάλουν σχετικές καταγγελίες, αλλά στις 22.12.2017, ο εισαγγελέας αρχειοθέτησε την υπόθεση στο "αρχείο άγνωστων δραστών"».

- Επιπλέον, στις 22.3.2018, η ακροδεξιά ομάδα «Κρυπτεία» διέπραξε εμπρηστική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου της Αφγανικής Κοινότητας στην Αθήνα. Νωρίτερα το κέντρο είχε δεχθεί απειλές θανάτου. Επιπλέον στις 22.3.2018 η Κρυπτεία απείλησε μέλη της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (HLHR) στα γραφεία της ένωσης, που είναι γνωστή για το έργο της για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Το περιστατικό αυτό εξακολουθεί να διερευνάται από την αστυνομία.

Για τα ανωτέρω περιστατικά η έκθεση παραπέμπει σε σχετική αναφορά για τις υποθέσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Βασανιστηρίων (World Organisation against Torture).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ