Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ρωσία απέρριψε συστάσεις για «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα»

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ρωσία απέρριψε συστάσεις για «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα»

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατήγγειλε σήμερα την άρνηση της Ρωσίας να καταργήσει τη νομοθεσία που απαγορεύει “την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα” σε ανηλίκους και να δημιουργήσει ένα “ανεξάρτητο” όργανο αρμόδιο για να ερευνά την αστυνομία.

Η Μόσχα “δεν έδωσε συνέχεια στις προηγούμενες συστάσεις του Μαρτίου του 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI)” που αφορούσαν τα δύο αυτά ζητήματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εξέφρασε την “ανησυχία της”.

“Ήδη η αστυνομία ελέγχεται επαρκώς από τα αρμόδια όργανα, κυρίως τον γενικό εισαγγελέα και άλλους εισαγγελείς, καθώς και από ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις”, απάντησαν οι ρωσικές αρχές, σύμφωνα με την ECRI.

Όπως ανέφερε η Επιτροπή, οι ρωσικές αρχές εκτιμούν ότι “δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν τη σύσταση” που τους έγινε.

Η ECRI “εκφράζει τη λύπη της για τη θέση αυτή και επιμένει ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μέσω του οποίου να υποβάλλονται παράπονα για την αστυνομία (…) ο οποίος θα είναι εντελώς ανεξάρτητος, επαγγελματικός και αξιόπιστος”. Τονίζει μάλιστα “ότι έχει ζητήσει επανειλημμένα τη δημιουργία του”.

Παράλληλα η ECRI είχε συστήσει στη Μόσχα να καταργήσει τη νομοθεσία της που αφορά “την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα”, η οποία απαγορεύει, όπως αναφέρει το κείμενο του νόμου, “την προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων”.

Και σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία απάντησε ότι η σύσταση είναι “εντελώς ακατάλληλη για το νομικό σύστημα της Ομοσπονδίας της Ρωσίας”.

Οι ρωσικές αρχές αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο Σύνταγμα της χώρας το οποίο αναφέρεται “στη στήριξη, την ενίσχυση και την προστασία της οικογένειας” και "των παραδοσιακών οικογενειακών αρχών”, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται “προφανώς η προώθηση της ομοφυλοφιλίας στους ανήλικους”.

Η ECRI απάντησε ότι η σύσταση αυτή “βασίζεται σε απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εις βάρος της Ρωσίας” το 2017.