Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον Δ. Χριστόφια

Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον Δ. Χριστόφια

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με βαρύτατη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος, σύντροφου Δημήτρη Χριστόφια. Ο Δημήτρης Χριστόφιας εδώ και αρκετό διάστημα νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με βεβαρημένη την κατάσταση της υγείας του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τη σύζυγο του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Έλση Χριστόφια, στην οποία εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια.

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Χριστόφια, έναν γνήσιο ηγέτη του Κυπριακού λαού, έναν μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, πάντοτε μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συμβίωση όλου του Κυπριακού λαού.

Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Την θλίψη του για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΑΚΕΛ και πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Δημήτρης Χριστόφιας από τα νεανικά του χρόνια πρωταγωνίστησε στους αγώνες του Κυπριακού λαού για ειρήνη, συναδέλφωση και ισότητα της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας της Κύπρου. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπαιξε κορυφαίο ρόλο στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου.

Οι αγώνες του, μέσα από τις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος της Κύπρου, αποτελούν πυξίδα στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες του Κυπριακού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του, του συντρόφους του στο ΑΚΕΛ και ολόκληρο τον Κυπριακό λαό», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Δ. Χριστόφιας είχε ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία της Κύπρου και της Αριστεράς. Ως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αγωνίστηκε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα του κυπριακού λαού. Συλλυπητήρια στο ΑΚΕΛ και την οικογένειά του», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

«Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν άξιος ηγέτης. Μας έδειξε ότι η Αριστερά πρέπει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση, να κάνει συμμαχίες και να βάζει τα χέρια της στη φωτιά για να λύνει τα προβλήματα του λαού. Θα τον θυμόμαστε πάντα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Ελληνισμός πληροφορήθηκε σήμερα το θάνατο του Δ. Χριστόφια» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης υπογραμμίζοντας πως «ο Δ. Χριστόφιας δεν υπήρξε μόνο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής των αντιπροσώπων της Κύπρου, αλλά και ένας συννεπής αγωνιστής της αριστεράς».

«Από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια πάλεψε για τα δίκαια του λαϊκού κινήματος. Και από τα αξιώματα με τα οποία τον τίμησε το κόμμα του και ο Κυπριακός λαός αγωνίστηκε μαχητικά για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό ζήτημα.

Για την απώλειά του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», αναφέρει ο κ. Βούτσης.

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για το θάνατο του φίλου Δημήτρη Χριστόφια» αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

«Με το Δημήτρη Χριστόφια συνεργάστηκα στενά, ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε πολύ κρίσιμες στιγμές με κοινό στόχο την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει κάθε δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης από ξένες δυνάμεις.

Μιας λύσης, που όπως ο ίδιος δήλωσε, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2008, να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Έλση, την οικογένεια του και τους συντρόφους του του ΑΚΕΛ», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.