Συλλήψεις μαθητών γυμνασίου για «τρομοκρατικές δραστηριότητες»
Χονγκ Κονγκ

Συλλήψεις μαθητών γυμνασίου για «τρομοκρατικές δραστηριότητες»

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δήλωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε εννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένων έξι μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την κατηγορία της εμπλοκής σε τρομοκρατικές δραστηριότητες βάσει του νόμου εθνικής ασφάλειας που επέβαλε πέρυσι το Πεκίνο.

Σε συνέντευξη τύπου η αστυνομία δήλωσε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες ηλικίας 15-39 ετών ήταν ένας υπάλληλος διοίκησης πανεπιστημίου, ένας δάσκαλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένας άνεργος. Η αστυνομία ανέφερε ότι μια φερόμενη τρομοκρατική ομάδα είχε ενοικιάσει ένα δωμάτιο σε ξενώνα στην πολυσύχναστη εμπορική περιοχή Tsim Sha Tsui για περίπου ένα μήνα.

«Ζητώ από τους γονείς, διευθυντές και δασκάλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Εάν ορισμένοι έφηβοι διαπράξουν παράνομες πράξεις, πρέπει να αναφέρονται», δήλωσε η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λάμ.

O δρακόντειος νόμος περί «εθνικής ασφαλείας» που επιβλήθηκε από το Πεκίνο έχει σκοπό εξασφαλιστεί ότι «το Χονγκ Κονγκ θα το κυβερνούν πατριώτες».

Ο νόμος αυτός, που προβλέπει ποινές ως και ισόβιας κάθειρξης, έχει σκοπό να πατάσσονται ενέργειες με σκοπό την απόσχιση, την υποκίνηση ταραχών ή τρομοκρατικών ενεργειών, την αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις. Στην πράξη, οι πολύ αόριστες διατυπώσεις του επιτρέπουν να καταστέλλεται κάθε διαφωνία.

Δυτικές δυνάμεις και κυρίως η Βρετανία και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο τρόπος που χειρίζεται το Πεκίνο το Χονγκ Κονγκ σηματοδοτεί το τέλος της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα», που είχε συμφωνηθεί να διέπει την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα από το Λονδίνο το 1997.