Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη συμφωνία με την πΓΔΜ

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη συμφωνία με την πΓΔΜ

Με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» αλλά και συνθήματα κατά του πολιτικού κόσμου, πολίτες που διαφωνούν με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για την ονομασία της FYROM ως «Βόρεια Μακεδονία», έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 12:00 σημειώθηκαν επεισόδια στην πλαινή σκάλα στη Βουλή, όταν ομάδα κρανοφόρων επιτέθηκε κατά αστυνομικών. Η ομάδα ανέβηκε τα σκαλιά στο πλάι του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και άρχισε να εκτοξεύει μπουκάλια κατά των αστυνομικών.

Γενικότερα, κρατώντας ελληνικές σημαίες αλλά και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας άνθρωποι όλων των ηλικιών ζητούν να μην περάσει η συμφωνία και καλούν τους βουλευτές που διαφωνούν να πράξουν «το καθήκον τους» και να την καταψηφίσουν ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται την πτώση της Κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Πατσίκας εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας «έχουμε πει εξαρχής με τα δύο συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά και σε άλλες 24 πόλεις, δεν επιτρέπουμε την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας, με κανέναν επιθετικό προσδιορισμό μπροστά, σημασία έχει το όνομα Μακεδονία που από μόνο του είναι αλυτρωτικό, δεν μπορεί να ονομάζονται Μακεδόνες άλλοι έκτος από τους Έλληνες».

Οι διοργανωτές προγραμματίζουν κι άλλες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα με στόχο να μην περάσει η συμφωνία. Αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα συνεχίζει να έρχεται κόσμος με τους διαδηλωτές να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο και το Μακεδονία Ξακουστή.

Νέο συλλαλητήριο διοργανώνεται το Σάββατο στις 7 το βράδυ στο Σύνταγμα, με κεντρικό ομιλητή εμβληματική προσωπικότητα που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ την Κυριακή, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Πρέσπες. 

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει το Σάββατο, αλλά την Τετάρτη αποφασίστηκε να γίνει είτε την Κυριακή, είτε οποιαδήποτε άλλη μέρα υπογραφεί η συμφωνία.

 

«Η κυβέρνηση δεν έχει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση»

Μάλιστα, η Επιτροπή θέτει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης να «ξεπουλάει το όνομα της Μακεδονίας» καθώς μόνο ένα τμήμα της στηρίζει τη συμφωνία, καθώς ο κ. Καμμένος έχει κάνει γνωστή τη διαφοροποίησή του.

Η κυβέρνηση «ξεπουλάει το όνομα της Μακεδονίας μας ενώ ταυτόχρονα εξαιρεί από τη σύνθετη ονομασία τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα, παραβιάζοντας κατάφορα την πάγια εθνική μας θέση. Βάζοντας την υπογραφή μας σε μια τέτοια ντροπιαστική συμφωνία δίνουμε γραπτώς την έγκρισή μας στους Σκοπιανούς να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «Μακεδονική» Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση αψηφά επιδεικτικά την γνώμη του ελληνικού λαού, παραμερίζει την ευαισθησία των Μακεδόνων και υποτιμά τη δυναμική συμμετοχή του απλού κόσμου στα συλλαλητήρια που προηγήθηκαν», τονίζει η Επιτροπή.

Στο Πισοδέρι και όχι στις Πρέσπες το Συλλαλητήριο

Ραντεβού για την Κυριακή 17 Ιουνίου στo Πισοδέρι δίνει τελικά η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στο Σκοπιανό.

«Εν όψει της προαναγγελθείσας υπογραφής της κατάπτυστης συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί όλους τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να μεταβούν την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ. στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της Μακεδονίας» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.