«Σύγκρουση» Σόιμπλε- Τζεντιλόνι για τα κορονο-ομόλογα

«Σύγκρουση» Σόιμπλε- Τζεντιλόνι για τα κορονο-ομόλογα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με αφορμή την έκδοση του  ομολόγων για τον κορονοϊό με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σπάει μετά από καιρό την σιωπή του προτείνοντας την προσφυγή στον ESM.

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στην έκδοση ομολόγων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Όπως υποστηρίζει "τα ομόλογα για τον κορoνοϊό δεν βοηθούν σε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία. Πραγματικά, το θέμα μας δεν είναι η αμοιβαιοποίηση χρέους.

Αυτή η συζήτηση είναι επιβλαβής".

Αντί ομολόγου, προτείνει στις ενδιαφερόμενες χώρες να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κάτι που άλλωστε αποτελεί επίσημη θέση του Βερολίνου. Εάν δεν επαρκεί ο όγκος χρηματοδότησης, μπορούμε και πρέπει να τον διευρύνουμε". 

Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε συμφώνησε με την εκτίμηση του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι  ότι "αν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί, θα εξαφανιστούμε από τον χάρτη", λέγοντας

Στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιδείξουμε αλληλεγγύη".

Αντίθετη άποψη εκφράζει την ίδια ώρα ο Πάολο Τζεντιλονι, ο Ιταλός επίτροπος οικονομικών της Κομισιόν ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Die Welt είπε "Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πακέτο ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με την έκδοση (κοινών) ομολόγων. H έκδοση αυτών των ομολόγων θα πρέπει να είναι ειδικού σκοπού και ένα εφάπαξ μέτρο για εξαιρετικές καταστάσεις. Νομίζω ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης θα μπορούσαν αυτό να το δεχτούν".

Μ. Σεντενο: Ανοικτή συζήτηση για τα κορονο-ομόλογα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν μια ανοικτή συζήτηση για τα λεγόμενα "κορονο-ομόλογα" ως εργαλείου για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού που φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 70 ετών, δήλωσε σε συνέντευξή του στην La Repubblica ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντενο. 

Όπως ανέφερε, οι υπουργοί οικονομικών δεν πρέπει να είναι προκατειλημμένοι έναντι της ιδέας ενός κοινού ομολόγου της ΕΕ χωρίς επαρκή συζήτηση.

"Θέλω μια ανοικτή συζήτηση επί του θέματος" είπε, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (την Τρίτη) όπου θα συζητηθεί η αντίδραση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο ιός.

Ο Σεντενο είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, μιας εκ των εννέα χωρών που υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν "κορονο-ομόλογα". Όμως ο ρόλος του ως επικεφαλής του Eurogroup του δίνει επίσης την εξουσία να διαμορφώσει την ατζέντα των συνεδριάσεων του γκρουπ.

Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους της ευρωζώνης μέσω της έκδοσης κοινού κορωνο-ομολόγου, και θεωρούν πως πιο κατάλληλο εργαλείο είναι ο ESM.

Σε σχέση με τον ESM τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ότι "τα μέσα του ESM συνδέονται με τις συνθήκες" αλλά το Ταμείο είναι έτοιμο να αποδεσμεύσει τα πιστωτικά του κονδύλια από τη λογική της κρίσης κρατικού χρέους. "Δεν θα είχε νόημα, παρατηρεί ο πορτογάλος οικονομολόγος, να συνδυάσει την υποστήριξη της πανδημικής κρίσης με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης ή μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας".

"Ως πρόεδρος του Eurogroup στοχεύω στη συναίνεση, όμως δεν είμαι μια παθητική φωνή: πάντα πιέζω για περισσότερη ενοποίηση" είπε