Συγκρούσεις στη Γάζα με νεκρούς και τραυματίες πριν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας

Συγκρούσεις στη Γάζα με νεκρούς και τραυματίες πριν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας

Οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα σήμερα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

«Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια "ιστορική ημέρα" ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το "θάρρος" του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

 

Ωστόσο, ανησυχία έχει προκαλέσει σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως η απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Μέχρι τώρα 55 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας.

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρατζ Σαχ, σχολιάζοντας τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι.

Προς σύγκληση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να συγκληθεί εκτάκτως εντός των ερχόμενων 24 ωρών για τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινιακών Εδαφών στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.

Μπ. Νετανιάχου: Αυτοάμυνα οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν σήμερα δεκάδες Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια ογκωδών διαδηλώσεων, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

Στους 55 οι νεκροί και 2700 τραυματίες στα σύνορα της Γάζας - Αυξημένα μέτρα ασφάλειας

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 52 Παλαιστίνιους στη διάρκεια διαδηλώσεων στη Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στη Γάζα. Ακόμη, ισραηλινά πυρά τραυμάτισαν σήμερα τουλάχιστον 2700 Παλαιστινίους κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, ενώ διαδηλωτές κατευθύνονται προς τα σύνορα κατά την κορύφωση έξι εβδομάδων διαδηλώσεων.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία σε κάποια απόσταση από τα σύνορα και μικρές ομάδες επιχείρησαν να πλησιάσουν με κίνδυνο της ζωής τους τον φράκτη ασφαλείας που φρουρείται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό, διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα ότι αεροσκάφη τους έριξαν φυλλάδια στη Γάζα, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να μην πλησιάσουν στον φράχτη ασφάλειας της κοινής συνοριακής γραμμής, αλλά και να μην εμπλακούν σε δραστηριότητες απειλητικές για την ζωή τους στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Παράλληλα εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για την προστασία της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινοί έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και των συνόρων της Δυτικής Όχθης, καθώς αναμένεται κλιμάκωση των επεισοδίων κατά την αυριανή ημέρα (15η Μαΐου).

Πρόκειται για την ημέρα Μνήμης της Εξόδου των Παλαιστινίων, ενέργεια που προκλήθηκε από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, το 1948.

Η Χεζμπολάχ χαρακτηρίζει «ανώφελη» τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ απέρριψε σήμερα ως «ανώφελο» μονομερές βήμα την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar.

Ο σεΐχης Ναΐμ Κάσεμ, σε τηλεοπτική ομιλία του στη Βηρυτό, δήλωσε επίσης πως οι επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν, υπογράμμισαν «την ισορροπία της αποτροπής» ανάμεσα στο Ισραήλ και τους αντιπάλους του.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως επιτέθηκε την Πέμπτη σχεδόν σε όλη τη στρατιωτική υποδομή του Ιράν στη Συρία, αφού ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες προς ελεγχόμενο από το Ισραήλ έδαφος.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε μια τρομερή σφαγή στη Γάζα

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διέπραξε «μια τρομερή σφαγή» στη λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ, ζήτησε σε ανακοίνωση «μια άμεση διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τρομερή σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του ηρωικού λαού μας».

Τουρκία: Οι ΗΠΑ φέρουν εξίσου με το Ισραήλ την ευθύνη για τη «σφαγή» των Παλαιστινίων στη Γάζα

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την ευθύνη για τη «σφαγή» στη Γάζα, στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της διαμαρτυρίας των μουσουλμάνων διοργανώνοντας στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο κορυφής στη διάρκεια της οποίας η κυριότερη διεθνής πανισλαμική οργάνωση κήρυξε την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει «τον μεσολαβητικό ρόλο τους» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφασή τους να μετακινήσουν την πρεσβεία τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Διαβάστε ακόμα: 

- Ντ. Τραμπ: Παραμένω δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων

- ΗΠΑ: Δεν είναι νεκρή η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

- Έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου για την «παράνομη» μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ