7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Συγκρούσεις αστυνομικών με απεργούς μεταλλεργάτες στην Ισπανία

Συγκρούσεις αστυνομικών με απεργούς μεταλλεργάτες στην Ισπανία
Ap Images

Απεργοί μεταλλεργάτες συγκρούστηκαν σήμερα Τετάρτη κοντά στο Κάδιξ με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς οι κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων του τομέα μπήκαν στη δεύτερη εβδομάδα τους.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν όπλα που εκτοξεύουν σφαιρίδια ενώ οι διαδηλωτές πετούν πέτρες, ακόμη και με σφεντόνες, καλυμμένοι πίσω από φλεγόμενους κάδους απορριμμάτων.

Ένας εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε το απόγευμα ότι δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και ότι η τάξη αποκαταστάθηκε.

Σε απεργία από τις 16 Νοεμβρίου

Η απεργία ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου, αφού τα συνδικάτα και η ομοσπονδία FEMCA των περίπου 700 εταιρειών του κλάδου δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για αυξήσεις στους μισθούς. Οι απεργοί έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη του Κάδιξ.

Μολονότι πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στην περιοχή, όπως οι Airbus, η θυγατρική της ACS, Dragados Offshore και το ναυπηγείο Navantia δεν εμπλέκονται στην απεργία, η λειτουργία τους έχει επηρεαστεί από τις κινητοποιήσεις.

Ένας εκπρόσωπος της Airbus είπε ότι οι εργαζόμενοι στο Πουέρτο δε Σάντα Μαρία δεν μπορούσαν να περάσουν τις γραμμές των απεργών τις προηγούμενες ημέρες και τα κατάφεραν μόλις σήμερα, με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Οι απεργοί ζητούν αύξηση 2% φέτος και 2,5% το 2022 και 3% το 2023, μια πρόταση που η FEMCA χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικής». Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για έλλειψη ευελιξίας στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ