Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, 09:12

-A +A

Συγκρούσεις στον Έβρο μεταξύ αστυνομίας και μεταναστών

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, 09:12
Συγκρούσεις στον Έβρο μεταξύ αστυνομίας και μεταναστών
-A +A

Νέος γύρος συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλουν από την Τουρκία στον Έβρο, έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου. Άνδρες των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να αναχαιτίσουν τους μετανάστες που εκτόξευαν πέτρες και ξύλα εναντίον τους.

Κατά το χθεσινό 24ωρο  αποτράπηκε η είσοδος σε 4.000 περίπου παράνομους μετανάστες.Κατάφεραν να μπουν στην Ελλάδα, 66 παράνομοι μετανάστες, για τους οποίους γίνονται όλες οι θεσμικά προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, τις συνεχείς περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων οι μετανάστες προσπαθούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας να περάσουν στο ελληνικό έδαφος σπάζοντας τον κλοιό στις Καστανιές παρά την χρήση δακρυγόνων.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Ενδεικτικό είναι το video από το Twitter του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της έντασης από την τουρκική πλευρά. Ακούγονται εκρήξεις από τα δακρυγόνα της αστυνομίας, ενώ κάποιοι από τους μετανάστες φαίνεται να απαντούν εκτοξεύοντας και αυτοί φωτοβολίδες προς τους Έλληνες αστυνομικούς.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1,  βανάκια σταμάτησαν στις όχθες του Έβρου από την τουρκική πλευρά και αποβίβασαν δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι κινήθηκαν ανά ομάδες, προσπαθώντας να βρουν «καθαρά» μονοπάτια, χωρίς φύλαξη, για να περάσουν στην Ελλάδα.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού. 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα