Συγκρίνει τη Γενοκτονία των Ποντίων με την Άλωση της Τριπολιτσάς
Παραληρηματική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Συγκρίνει τη Γενοκτονία των Ποντίων με την Άλωση της Τριπολιτσάς

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας για τις δηλώσεις με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων, κάνοντας λόγο για «παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ισχυρισμών του 'Πόντου' και αποσκοπούσαν στην πλήρη διαστρέβλωση της ιστορίας».

Όπως αναφέρει, οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία ενώ κάνει λόγο για προσπάθειες των λόμπι κατά της Τουρκίας να εξαπατήσουν το κοινό, «φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη τρίτων χωρών».

Μάλιστα όπως σημειώνει, οι προσπάθειες αυτές γίνονται για να παραπλανήσουν τις νέες γενιές ενώ δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα ενώ συγκρίνει τη Γενοκτονία των Αρμενίων με την Άλωση της Τριπολιτσάς.

«Θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθιερώθηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, που διαπράχθηκε από την Ελλάδα κατά την απόπειρα κατοχής και εισβολής του στην Ανατολία», συνεχίζει η ανακοίνωση. Επιπλέον κάνει λόγο για «βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821».

Τέλος καλεί την Ελλάδα να εργαστεί από κοινού για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία «αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα», όπως σημειώνει.

Η Ελλάδα τιμά την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Τιμώντας τη σημερινή Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία προβαίνει σε μηνύματα και ανακοινώσεις.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μήνυμά της αναφέρει ότι η μνήμη των θυμάτων παραμένει ζωντανή και ζητά δικαίωση, ενώ τονίζει ότι η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας.

«Δεν ξεχνώ!» τονίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης. 

Σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζει ότι κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, τιμάμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας, όπως και στους εθνικούς αγώνες.