Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα τις Παρασκευής για να συζητήσει για τη μονομερή αναγνώριση από τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, γνωστοποίησε η προεδρία του οργάνου, την οποία ασκεί τον τρέχοντα μήνα η Ιαπωνία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει τη συνεδρίασή του συζητώντας άλλα θέματα περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και το θέμα της Ιερουσαλήμ θα εξεταστεί κατόπιν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ και να το ενημερώσει δημόσια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antοnio Guterres υποβλήθηκε νωρίτερα από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης, διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Εχθές, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump ανακοίνωσε όπως αναμενόταν ότι αποφάσισε τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ που αναγνώρισε ως «την πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Αψηφώντας μάλιστα τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν στην πληροφορία ότι θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση και τις προειδοποιήσεις ότι θα πυροδοτήσει κλιμάκωση των προβλημάτων στην περιοχή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε ότι στόχος του είναι να προωθήσει την Ειρήνη και τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα στη στάση των ΗΠΑ όσο αφορά τα «διαφιλονικούμενα» ζητήματα όπως τα σύνορα. 

Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος, τόνισε και πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης.

«Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Carl Skau.

Μια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 υπογράμμιζε ότι ο Οργανισμός «δεν θα αναγνωρίσει καμιά αλλαγή των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967», κάτι που συμπεριλάμβανε «την Ιερουσαλήμ», πέρα από «αυτές που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων».

Η απόφαση αυτή είχε εγκριθεί με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της κυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama, που αψήφησε τις σθεναρές πιέσεις του Ισραήλ και του Trump η Ουάσινγκτον να ασκήσει το βέτο της.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ