Συγγνώμη από όποιον έχει υποστεί αστυνομική αυθαιρεσία
Μ. Χρυσοχοΐδης

Συγγνώμη από όποιον έχει υποστεί αστυνομική αυθαιρεσία

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη με αφορμή ερώτηση του τελευταίου για την αστυνομική βία. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε συγγνώμη από όποιον έχει υποστεί οποιαδήποτε αυθαιρεσία και αναφορικά με τις επικρίσεις περί ψευδούς ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ., τόνισε ότι η αστυνομία δεν κάνει κρίσεις, μόνο περιγράφει γεγονότα. 

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παφίλη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης λέτε "είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα της κλιμακούμενης κρατικής καταστολής". Κρατική καταστολή; Έτσι γίνεται η κρατική καταστολή; Με ομάδες με μπλοκάκια που κόβουν πρόστιμα covid; Γιατί αυτό έγινε, έτσι ξεκίνησε η Ν.Σμύρνη. Η άσκοπη βία που ασκήθηκε μετά, ό,τι κι αν προηγήθηκε, είναι προφανές ότι είναι απολύτως καταδικαστέα. Δεν είναι ανεκτή. Ζητήσαμε συγγνώμη διά στόματος του πρωθυπουργού, ζητώ κι εγώ συγγνώμη από όποιον έχει υποστεί οποιαδήποτε αυθαιρεσία.  Ο στόχος μας είναι με τις θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις που κάναμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να περιορίσουμε το φαινόμενο στο ελάχιστο και να αναδείξουμε όλα τα ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας, ούτως ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει με τρόπο απόλυτα αντικειμενικό και γρήγορα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε οτι δεν υποτιμά σαν γεγονός αυτό που έγινε στη Ν. Σμύρνη για να προσθέσει: «Δεν λέω ότι είναι το μοναδικό. Όσο υπάρχει αστυνομία, όσο υπάρχει εξουσία θα υπάρχει πάντα και κίνδυνος και γεγονότα κατάχρησης. Το ζήτημα είναι η έκταση, η συχνότητα, η τάση, αν δηλαδή αυξάνουν ή όχι. Και τι μέτρα παίρνουμε. Κι αν ομόθυμα, χωρίς αστερίσκους τα καταδικάζουμε» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. 

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Λέτε στη συνέχεια ότι είναι προκλητική η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. κι ότι προσπαθεί να κάνει το άσπρο, μαύρο. Συγγνώμη, αλλά η αστυνομία λέει γεγονότα. Δεν κάνει κρίσεις, ούτε αξιολογήσεις. Δεν είπε τίποτε ψεύτικο. Επιθέσεις δέχθηκαν οι δυνάμεις, ΕΔΕ γίνεται για όλα αυτά. Μετά από δική μας νομοθετική πρωτοβουλία, δική μας θεσμική κατοχύρωση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος σε λίγο θα αποκτήσει και βοηθό που θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Δεν αλλάζουν την άσκοπη βία, δεν μπαίνουν στη ζυγαριά από την άλλη μεριά, δεν είναι δικαιολογίες. Είναι γεγονότα. Κι ας τα κρίνει ο καθένας». 

Διαβάστε ακόμα:

- Μ. Χρυσοχοΐδης: 632 συναθροίσεις σε 50 ημέρες, οι μισές υπέρ του Κουφοντίνα