Σύγχυση στον Λευκό Οίκο για τις προθέσεις Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Σύγχυση στον Λευκό Οίκο για τις προθέσεις Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ H. R. McMaster δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο πρόεδρος Donald Trump θα αποφασίσει να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετέδωσε το CNN.

«Δεν είμαι σίγουρος για την απόφαση που θα λάβει. Του έχουμε δώσει επιλογές», είπε χαρακτηριστικά ο McMaster. Όταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή του «Fox News Sunday», Chris Walas σχετικά με την διαδικασία λήψης αποφάσεων από τον Trump, δήλωσε ότι οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου έχουν συζητήσει μία σειρά επιλογών. Καθεμιά από τις επιλογές αυτές, θα επιτρέψει στις ΗΠΑ ν' αναλάβουν δράση σχετικά με την Ιερουσαλήμ και με τέτοιο τρόπο ώστε «να παραχθεί (θετική) δυναμική προς την κατεύθυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά και μιας λύσης που θα λειτουργεί τόσο για τους Ισραηλινούς, όσο και για τους Παλαιστίνιους».

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών και ξένων διπλωματών στο CNN, ο πρόεδρος Trump αναμένεται ν' ανακοινώσει επίσημα αύριο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Με την δημοσιοποίηση της απόφασης του, ο Trump αναμένεται να υπογράψει έγγραφο για την παραμονή της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ για ένα ακόμη εξάμηνο, αλλά να προσθέσει ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην μεταφορά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ κάποια στιγμή, κάτι που επιδιώκει εδώ και καιρό το Ισραήλ.

Η υπηρεσία ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ενημερωθεί για την λήψη μέτρων ασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχών βίαια επεισόδια στις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ, αμέσως μετά την ανακοίνωση μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι θα συμβεί και ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος. Η αρμόδια υπηρεσία ασφάλειας έχει προετοιμαστεί ανάλογα και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Trump προχώρησε στην επαναπροώθηση μέσω Twitter βίντεο κατά των μουσουλμάνων από την ακροδεξιά ομάδα Britain First.

Η αυριανή ανακοίνωση αναμένεται ότι θα απομονώσει τις ΗΠΑ από την γραμμή που ακολουθούν οι σύμμαχοί τους. Αν και το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ έδρα της κυβέρνησής του, δεν έχουν εγκατασταθεί ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην πόλη, καθώς η διεθνής κοινότητα θεωρεί το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Ο υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Saeb Erekat δήλωσε ότι, αν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, «θα αποκλειστούν τους εαυτούς τους από οποιαδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία με στόχο την επίτευξη μίας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Μια τέτοια ενέργεια, πρόσθεσε ο Erekat, «θα προωθήσει την διεθνή αναρχία (...) και θα συμβάλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Erekat αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas συνομιλεί με αρκετούς ηγέτες της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να τους ενθαρρύνει να παροτρύνουν τον Trump να μην δημιουργήσει «μία νέα πολιτική πραγματικότητα»

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε επίσης, ότι θα υπάρξει μία ξεκάθαρη αντίδραση της παλαιστινιακής ηγεσίας σε οποιαδήποτε κίνηση του Trump να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δηλώνοντας ότι: «η ηγεσία των Παλαιστινίων θα συναντηθεί σύντομα προκειμένου να εγκρίνει τα απαραίτητα βήματα στην περίπτωση που γίνει η ανακοίνωση».

Η Hanan Ashrawi μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO επέστησε την προσοχή κατά της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά και της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην πόλη.

«Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσουν πιο λογικες φωνές και ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφύγει να προκαλέσει σε ολόκληρη την περιοχή έναςν νέο κύκλο χάους και βίας», επεσήμανε.

"Παραβιάζοντας το νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων πολλών αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και την μακροχρόνια αμερικανική πολιτική, η κυβέρνηση υποβαθμίζει την παγκόσμια νομιμότητα όπως επίσης και την αμερικανική θέση, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα σε όλο τον κόσμο”, τόνισε η Ashrawi.

Ο Ιορδανός υπουργός των Εξωτερικών Ayman Safadi γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Rex Tillerson για το ζήτημα της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ. «Μία τέτοια απόφαση θα προκαλέσει οργή σε όλο τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο, θα τροφοδοτήσει ένταση και θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες ειρήνευσης», έγραψε.

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ήταν μία από τις κεντρικές προεκλογικές εξαγγελίες του Trump.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ