Σύγχυση με υποτιθέμενη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο της Αδριανούπολης

Σύγχυση με υποτιθέμενη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο της Αδριανούπολης

Ένα θρίλερ επικράτησε τις τελευταίες ώρες σχετικά με την μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών από τη φυλακή της Αδριανούπολης στο δικαστικό μέγαρο της πόλης. Αρχικά έγινε γνωστό ότι θα μεταφερθούν ενώπιον του εισαγγελέα ώστε να αποκαλύψουν τα PIN των κινητών τους, κάτι που διέψευσε στη συνέχεια τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και οι τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι άνδρας των δικαστικών αρχών, πήγε στις φυλακές που κρατούνται, συνομίλησε μαζί τους και τους ζήτησε τους κωδικούς pin των κινητών τους τηλεφώνων. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό αν τα έδωσαν, καθώς αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι δεν επιβεβαιώνεται η μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης και πως η εισαγγελική έρευνα των τουρκικών αρχών συνεχίζεται.

Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές της Ανδριανούπολης θα οδηγούνταν σήμερα στο δικαστήριο προκειμένου να δώσουν τους κωδικούς PIN των κινητών τους, ενώ ήταν προγραμματισμένο να καταθέσουν στον εισαγγελέα στις 30 του μήνα. Ωστόσο, πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το skai.gr υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της μεταφοράς τους στο δικαστήριο παραμένει ακόμα ανοιχτό. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποστήριξε ότι ήδη η καγκελάριος Angela Merkel είχε παρέμβει στον Recep Tayyip Erdogan ώστε η Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει ένα καθημερινό γεγονός που συμβαίνει στα σύνορα, ως μακροχρόνιο όπλο. Όπως έχει γίνει γνωστό, την περασμένη Παρασκευή η Merkel είχε έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Erdogan, με βασικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται η Τουρκία να προσπαθήσει να εμφανίσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, αμβλύνοντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές την 1 Μαρτίου στην περιοχή Καστανιών στον Έβρο και το θέμα έχει προστεθεί στην πολύπλοκη ατζέντα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, από την Ανδραβίδα όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει την πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος 2018, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα του να λήξει το ταχύτερο δυνατό το θέμα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών.

Όπως ανέφερε ο κ. Pyatt, «οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δυο στρατιωτικών» και πρόσθεσε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. «Υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρηση της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα».