Suez: Όχι στην εξαγορά από τη Veolia

Suez: Όχι στην εξαγορά από τη Veolia

Η γαλλική εταιρεία διαχείρισης λυμάτων και υδάτων Veolia έχει αποκτήσει ήδη το  29,9% της ανταγωνίστριας Suez, και εξέδωσε δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο της εταιρείας, ωστόσο η μάχη μοιάζει μόλις να αρχίζει, καθώς η Suez αρνείται σθεναρά την εξαγορά.

Χαρακτηρίζοντας την απόκτηση του μεριδίου της από την Veolia «εχθρικό» και «παράτυπο», η Suez ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την εξαγορά.

«Ο όμιλος επιβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντα των υπαλλήλων της, των πελατών και όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να εξασφαλίσει ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των μετόχων της και να αποφύγει την εξαγορά ή έναν de facto έλεγχο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γαλλικό δημόσιο, το οποίο είναι μεγάλος μέτοχος της Engie (από την οποία η Veolia αγόρασε το 29,9% της Suez) ήταν αντίθετο στην πώληση του ποσοστού στην Veolia, εξαιτίας της εχθρικής φύσης της εξαγοράς.

Η Veolia ισχυρίζεται ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει έναν "παγκόσμιο σούπερ πρωταθλητή" στη διαχείριση αποβλήτων και υδάτων, καλύτερα εξοπλισμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση των ανταγωνιστικών από την Κίνα, καθώς και ότι η εξαγορά θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση κόστους 500 εκατ. ευρώ από το πρώτο έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προέτρεψε την Suez και την Veolia να καταλήξουν σε μία φιλική συμφωνία, προσθέτοντας ότι η συγχώνευση των δύο εταιρειών δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε αντίθετη περίπτωση.

«Δεν πιστεύω στους καταναγκαστικούς γάμους (…) οι εχθρικές εξαγορές ανήκουν σε μία παρωχημένη μορφή του καπιταλισμού», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό FranceInter ο Λεμέρ, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αντίθετος προς οποιοδήποτε μονοπώλιο στη γαλλική αγορά των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.