Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία – Νέα NAVTEX για γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία – Νέα NAVTEX για γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ

Αγνοώντας τις πιέσεις και τις αντιδράσεις για τις προκλητικές της ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο, η Τουρκία εξέδωσε και νέα Navtex, αυτή την φορά για γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η νέα Navtex παρατείνει στην ουσία τις γεωτρήσεις που επιχειρεί εδώ και καιρό το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ εντός της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία και βρίσκεται από τα τέλη Ιουλίου και ενώ παρουσία στα κυπριακά νερά έχει και ένα δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros. 

H κίνηση δείχνει πως ό,τι και αν λέει η ΕΕ και γενικότερα ο διεθνής παράγοντας, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να κάνει προβολή ισχύος, να βαδίζει στο δρόμο των προσκλήσεων. Και μπορεί προς το παρόν τουλάχιστον, μετά την έντονη διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων ημερών, να επικρατεί ηρεμία στο μέτωπο του Oruc Reis, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξυπηρετήσει το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Στην προκειμένη περίπτωση η νέα NAVTEX στα κυπριακά νερά, αφορά παράταση προηγούμενης NAVTEX που είχαν εκδώσει τον Ιούλιο οι τουρκικές υπηρεσίες για παράνομες γεωτρήσεις από το Γιαβούζ στα νοτιοδυτικά της Κύπρου για το διάστημα μεταξύ 18 Ιουλίου και 20 Αυγούστου. Tώρα με την νέα αυτή κίνηση, η παράνομη γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου παρατείνεται για περίπου ένα ακόμη μήνα, καθώς η NAVTEX έχει διάρκεια από τις 18 Αυγούστου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο το μήνυμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει θολό και δεν υπάρχει μια δυναμική παρέμβαση και απάντηση στις τουρκικές ενέργειες, τόσο αυτό θα ευνοεί κινήσεις σαν τις παραπάνω, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις πότε της Ελλάδας και πότε της Κύπρου.

Κινήσεις που όπως και αυτές με το Oruc Reis, εντάσσονται στην προσπάθεια της Άγκυρας να στέλνει το μήνυμα ότι αυτή είναι ο ηγεμόνας στην περιοχή και ότι τίποτα δεν γίνεται στην περιοχή δίχως την γνώμη της, χωρίς να έχουν στόχο αυτή καθ’ εαυτή την εύρεση υδρογονανθράκων. Η Τουρκία γνωρίζει ότι ακόμη κι αν εντοπιστεί από τα τουρκικά σκάφη φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή, η εκμετάλλευσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο για διπλωματικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς. Τα βάθη είναι μεγάλα, όπως επίσης και οι αποστάσεις από τις ακτές, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν ευνοούν τις έρευνες, ενώ ακριβώς λόγω του ευρύτερου πλαισίου εντός του οποίου επιχειρούνται παρόμοιες έρευνες, όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές θα απέχουν.

Όπως και στην περίπτωση του Oruc Reis, έτσι και στην Κύπρο, ουδείς πιστεύει ότι ο Ερντογάν στέλνει τα πλοία στις  περιοχές αυτές, προκειμένου να ψάξουν για υδρογονάνθρακες. Τον ενδιαφέρει να δηλώσει παρουσία, να δείξει ότι αυτές δεν ανήκουν στην θαλάσσια δικαιοδοσία της Ελλάδας ή της Κύπρου, αλλά στη δική του.

Στην προκειμένη περίπτωση, σχετικά με την έκδοση της νέας NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, η ανακοίνωση του σταθμού της Αττάλειας προβλέπει τα παρακάτω :

ΤURNHOS N/W : 1036/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-08-2020 18:13)

TURNHOS N/W : 1036/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY BETWEEN 18 AUG-15 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N - 031 45.73 E
34 06.13 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Τι αναμένεται τις επόμενες ημέρες
Times κατά Τουρκίας: Δεν μπορεί να είναι στο ΝΑΤΟ και να καταπατά ελληνικά και κυπριακά ύδατα