7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Στυλιανίδης: Διπλή γραμμή άμυνας για πυρκαγιές και πλημμύρες

Στυλιανίδης: Διπλή γραμμή άμυνας για πυρκαγιές και πλημμύρες
Eurokinissi

Τις δύο μεγάλες τομές στην αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία ανέλυσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στο Olympia Forum II που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Πατρίς».

Ο κ. Στυλιανίδης προανήγγειλε ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα διαθέτει πολύ περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερους και πιο εκπαιδευμένους δασοπυροσβέστες και υψηλότερη τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Αναλύοντας το σχέδιο, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε τους τέσσερις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.

  • Πρώτον, η Ελλάδα γίνεται επιχειρησιακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής για εναέρια μέσα και πυροσβέστες.
  • Δεύτερον, η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος του ΝΑΤΟ, NSPA, θα λάβει δύο δωρεάν Καναντέρ, ενώ αγοράζει άλλα πέντε.
  • Τρίτον, ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα με την ΕΕ, το οποίο προβλέπει τη βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών στον ευρωπαϊκό νότο από πυροσβέστες των βόρειων χωρών και το αντίστροφο το χειμώνα για τις πλημμύρες.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, αναβαθμίζεται η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και διαμορφώνεται το σώμα των δασοκομάντος. Ήδη, πέντε Έλληνες πυροσβέστες εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ, βάσει της συμφωνίας της Ελλάδας για την άμυνα. Αυτοί οι πέντε θα εκπαιδεύσουν άλλους 50 δασοπυροσβέστες που θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου σώματος.

Αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία και με αφορμή τις καταστροφές στην Κέρκυρα, προανήγγειλε την απόκτηση τεχνολογίας και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και drones. Το νέο σχέδιο στηρίζεται σε τρεις άξονες: Αναβάθμιση υποδομών, έγκυρες και έγκαιρες καιρικές προγνώσεις, προειδοποιητικά συστήματα κινδύνων. Συνοπτικά, το νέο σύστημα περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης, προετοιμασίας και ανθεκτικότητας.

Για την αποτελεσματικότητα της προστασίας του πολίτη, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα περιορισμού της γραφειοκρατίας, κάτι το οποίο θα γίνει με τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, καθώς σήμερα υπάρχουν επικαλύψεις.